Шотландия спря доставките на риба за ЕС заради Брекзит

Проблеми в системите за контрол и липсващи митнически документи създадоха транспортен хаос по границите

Шотландия спря доставките на риба за ЕС заради Брекзит

Снимка: Pixabay

1484 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Доставките на прясна риба и морски дарове от Шотландия за ЕС са прекратени до 18 януари заради неясните указания на властите след Брекзит. Това заявиха от най-голямата транспортна компания в индустрията DFDS, която поясни, че „проблемът идва от неяснотите в новите разпоредби, които влязоха в сила от 1 януари и фактът, че търговското споразумение между EC и Великобритания не посочи напълно ясни критерии при доставки на сектора“, предава The Guardian.

Брекзит

„Доставките се бавят с дни, а това се дължи на забавяне в издаването на здравни сертификати, системите за контрол и липсващи митнически документи, защото хората не знаят от какво имат нужда“, заявиха от DFDS.

Новите правила, които влязоха в сила от тази година гласят, че всяка кутия с морски дарове или риба трябва да се разтовари от камиона, след това да бъде инспектирана от ветеринар и тогава да получи здравен сертификат. А той от своя страна е необходим при митническият контрол.

От DFDS заявиха, че тази проверка продължава с дни, ако превозното средство е пълно догоре. А при забавяне производителите заплащат от собствените си джобове, защото крайните клиенти отказват доставката, след като тя се е забавила със седмица или вече е негодна.

„В момента риболовната индустрия в страната е потопена в криза. Ако не се предприемат спешни мерки по логистиката и документацията, която ни наложиха след Брекзит, то сектор, който генерира 1 милиард паунда годишно, ще рухне“, заяви Джими Бъчан, главен изпълнителен директор на Шотландската асоциация за морски дарове.

Подкрепи Economic.bg