Канадска компания иска да купи Carrefour

Сделката ще разшири значително присъствието на Couche-Tard в Европа

Канадска компания иска да купи Carrefour

Снимка: Economic.bg/Архив

1192 ~ 1 мин. четене

Канадската Couche-Tard, собственик на Circle K, предлага 20 евро на акция, за да придобие най-голямата верига супермаркети във Франция – Carrefour. Офертата, която се очаква да бъде предимно в брой, оценява търговската верига на 16.2 милиарда евро.

Couche-Tard, който за първи път потвърди разговорите с Carrefour във вторник, заяви, че "няма сигурност", че дискусиите ще доведат до споразумение.

Carrefour казва, че "дискусиите са много предварителни". Акциите на френската компания поскъпнаха с 15% в Париж до почти 18 евро.

Couche-Tard е най-големият оператор на магазини в Канада, според уебсайта му. В него работят 109 000 души в Северна Америка, където има над 9000 магазина, повечето от които са прикрепени към бензиностанции.

Сделката ще разшири значително присъствието на Couche-Tard в Европа, където вече има 2700 магазина, включително в бензиностанции, в страни като Полша, Русия и Швеция.

Carrefour е най-големият търговец на дребно във Франция и третата по големина верига за хранителни стоки в Европа по пазарен дял. Пред него са само Aldi и собственикът на Lidl, според Euromonitor. Той разполага с над 10 000 магазина, супермаркети и хипермаркети в цяла Европа. Има присъствие и в Азия и Южна Америка.

Групата се представи добре по време на пандемията и през третото тримесечие отчете най-силните си резултати в продажбите от поне две десетилетия. Това се дължеше на ръста при електронната търговия и отварянето на още магазини.

Подкрепи Economic.bg