Интернет не трябва да се контролира от шепа компании

Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter:

Интернет не трябва да се контролира от шепа компании

Снимка: БТА

1100 ~ 2 мин. четене

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси заяви в сряда, че забраната на президента Доналд Тръмп е „правилното решение за Twitter“, но призна, че интернет не трябва да се контролира от шепа частни компании.

В поредица от 13 туитa Дорси каза, че онлайн речта, която води до вреди в реалния свят, изисква действия, дори ако забраната на даден акаунт води след себе си толкова противоречиво и остро разделение. Той пише, че ако компания като Twitter вземе решение, което хората не харесват, те могат да отидат другаде.

Публикациите на Дорси идват на фона на повишената загриженост около технологичните компании и дали те не са акумулирали твърде много сила в ръцете си. Повод за дебата са масираните действия на социалните мрежи, които една по една забраниха акаунтите на американския президент Доналд Тръмп.

Той бе обвинен, че с изказванията си онлайн на практика е подбудил свои привърженици да нахлуят в Капитолия. Заради бунтовете в парламента, при които загинаха няколко души, Facebook, Twitter, YouTube и дори Snapchat решиха да забранят акаунтите на американския президент.

Ситуацията ескалира допълнително, след като Тръмп реши да мигрира в по-малко известната социална мрежа Parler, славеща се с по-либералните си правила. Бързо след това Apple и Google свалиха приложението от виртуалните си магазини, а Amazon дори спря хостинга ѝ – под претекст, че компанията не може да се справи с разпространението на насилствено съдържание.

„Не вярвам, че това беше координирано. По-вероятно: компаниите са стигнали до собствените си заключения или са били окуражени от действията на други“, казва директорът на Twitter.

Дорси каза, че непоследователните политики и липсата на прозрачност подкопават усилията за създаване на отворен интернет.

„Причината да изпитвам толкова голяма страст към #Bitcoin е до голяма степен заради модела, който демонстрира: основополагаща интернет технология, която не се контролира и не се влияе от нито едно физическо или юридическо лице“, пише още той.

„Това е, което Интернет иска да бъде и с течение на времето ще става повече.“

Подкрепи Economic.bg