„Фортуна“ продължава да изгражда „Северен поток-2“

САЩ открито заплашиха европейските компании със санкции

„Фортуна“ продължава да изгражда „Северен поток-2“

Снимка: Nord Stream

Дания получи график на плановете за изграждане на газопровода "Северен поток-2", което се очаква да започне на 15 януари, каза в четвъртък пред „Интерфакс“ говорител на Датската енергийна агенция Туре Фалбе-Хансен. Според него работата по полагането на тръбата в датски води трябва да бъде възобновена на 15 януари, въз основа на условията, посочени в издаденото разрешение.

Мога да потвърдя, че са изпълнени всички съответни условия", каза той.

Датската национална морска агенция съобщи, че от 15 януари руският кораб за полагане на тръби "Фортуна" може да започне работа по "Северен поток 2" в изключителната икономическа зона на Дания. В четвъртък специализираният плавателен съд напусна германското пристанище Висмар, където бе акостирал от края на декември, според международната система за позициониране на корабите. В четвъртък следобед корабът актуализира местоназначението си в системата от пристанище Висмар на „море“.

През декември „Фортуна“ построи 2.6 км от „Северен поток-2“ в изключителната икономическа зона на Германия.

Вчера Държавният департамент на САЩ е предупредил европейските компании, за които се подозира, че помагат за изграждането на руския газопровод, че са изправени пред риск от санкции, като напускащата администрация на президента Доналд Тръмп подготвя последен кръг от наказателни мерки срещу проекта, съобщиха за Reuters, запознати източници.

"Опитваме се да информираме компаниите за риска и ги призоваваме да се изтеглят, преди да е станало късно", заяви източник от правителството на САЩ при условие за анонимност. Той също така посочи, че очаква Държавният департамент да излезе с доклад за компании, които според него помагат за изграждане на газопровода Русия-Германия. Компаниите, които биха могли да попаднат в санкционния списък, включват такива, които осигуряват застраховка, помагат за прокарването на подводния тръбопровод или проверяват строителното оборудване на проекта.

Междувременно днес германската компания Uniper, част от групата на западните финансисти, подкрепящи ръководения от Русия газопровод „Северен поток 2“, заяви, че не е получила заплахи от санкции от САЩ.

Коментари: 0