ЕС опитва да удължи срока за ратификация на споразумението по Брекзит

Блокът има нужда от повече време, за да се запознае в дълбочина с текстовете по споразумението

ЕС опитва да удължи срока за ратификация на споразумението по Брекзит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейският съюз възнамерява да поиска срокът, определен за ратифицирането на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, да бъде удължен до „по някое време през април“, предава ирландската агенция RTE News, позовавайки се на два източника, запознати с въпроса. Сделката, която беше договорена между Лондон и Брюксел в навечерието на Коледа, сега се прилага на временна основа, а настоящият краен срок за Европейския парламент (ЕП) да ратифицира споразумението е 28-и февруари.

Според информацията на RTE News държавите членки в ЕС искат да получат по-голямо разяснени относно някои аспекти на договора, особено по отношение на потенциални нарушения на разпоредбите за равнопоставеност.

"Никой не желае да прибързва със заключенията до края на февруари, така че редица държави членки посочват, че трябва да направим ратификацията на сделката по-късно", споделя един от източниците на агенцията.

В момента търговската сделка между двете страни се прилага на временна основа и с някои изключения, защото не е ратифицирана от ЕП.

Идеята за удължаване на периода също е, за да се гарантира, че отделните членове на ЕС и ЕП  ще имат повече време да разгледат сделката и да позволят текстът да бъде преведен на 23-те официални езика на единния блок, за да няма „разминавания", поясниха източниците на агенцията.

Докато ЕС ще иска отлагане на ратификацията, рибарите и транспортните фирми, които са пряко засегнати от новите търговски норми протестират в Лондон.

Те настояват за „бързо изчистване на неяснотите в новите регламенти за търговия“, които предизвикаха транспортен хаос на Острова.

Коментари: 0