Протест зарина Лондон с развалена риба

Производители и транспортни фирми са обградили парламента и резиденцията на Борис Джонсън

Протест зарина Лондон с развалена риба

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Повече от 20 камиона, пълни с черупки от миди и застояла риба, са паркирани по улиците на Лондон в близост до парламента и резиденцията на премиера Борис Джонсън. Акцията на производителите и транспортните фирми в страната е в знак на протест срещу бюрокрацията, която последва след Брекзит, съобщава Reuters.

Според тях търговското споразумение между ЕС и Великобритания е оставило след себе си множество отворени въпроси, „на които те не дават отговор, а само налагат нови и нови правила“. Рибарите заявиха, че от 1 януари по границите е хаос, защото от тях се изискват множество документи – здравни сертификати, митнически декларации, товарни списъци и всичко това отнема часове, а понякога и дни.

„През това време ние сме на пътя и чакаме поредната декларация, която да пристигне при нас, за да преминем към следващо ниво на проверка. Тази бюрокрация до момента ни е коствала стотици евро загуби“, заявиха от бранша.

Из улиците на Лондон могат да се видят камиони с лозунги, като „касапница за Брекзит“ и „некомпетентно правителство, което унищожава производството“.

„Чувстваме, че системата може потенциално да се срине. Премиерът Борис Джонсън трябва да бъде честен с нас, със себе си и с британската общественост относно проблемите за индустрията“, сподели пред медията Гари Ходжсън, директор на Venture Seafoods, която изнася живи и преработени раци и омари.

Протестиращите настояват за по-бързо работещи системи, които в рамките на няколко часа да им издават необходимите документи и разрешения за пътуване.

От министерството на околната среда са отказали да излязат при протестиращите или да изкажат позиция. Миналата седмица обаче Джордж Юстис, оглавяващ институцията, заяви, че „всички неясноти по сделката ще бъдат изгладени“.

Думите му бяха инициирани обаче от друг проблем – от това, че Шотландия реши да спре доставките на риба и морски дарове към ЕС за няколко дни.

Коментари: 0