Правителството предлага ресторантите да отворят на 18-20 февруари

Заведенията не са доволни и отново заплашват с "протестно отваряне" в първия ден на следващия месец

Правителството предлага ресторантите да отворят на 18-20 февруари

Снимка: Красимир Свраков

Предложение за отваряне на ресторантите две седмици след 4 февруари са отправили членове на правителството към ресторантьорския бранш на днешната им среща. От заведенията обаче не са доволни с условията и искат разрешение да работят още от 1 февруари. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов пред bTV.

Ресторантьорският бранш не е съгласен и с предложената от премиера Бойко Борисов повечето заведения за хранене да работят до едва 22:30 ч вечер и настоява да са отворени до 23:30 ч.

Председателят на БАЗ изрази и недоволство от идеята първо да бъдат отворени ресторантите в зимните курорти, а едва в средата на месец февруари – и останалите. Тази възможност вчера бе представена от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на туризма Марияна Николова.

Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, но сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета ни. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафенета и сладкарници“, посочи Алибегов след срещата си с членове от правителството.

Той допълни, че браншът продължава да обсъжда италианския модел с протестно и неразрешено отваряне на заведенията още от 1 февруари. Ако отварянето не се случи по исканията на ресторантьорските асоциации, има вероятност моделът да бъде приложен и в България. Решението за това ще се вземе до понеделник, посочи Алибегов.

Малко по-късно коментар дойде и от бранша, който не одобри идеята. Oт Бългapcĸa acoциaция нa зaвeдeниятa и Cдpyжeниe нa зaвeдeниятa oбявиxa в пoзиция, чe настояват да отворят на 1 февруари  бpaншът им e гoтoв нa eфeĸтивни cтaчни дeйcтвия, вĸлючитeлнo мacoвo пpoтecтнo oтвapянe нa зaвeдeниятa в cтpaнaтa пo пpимepa нa Итaлия, aĸo peшeниeтo нa щaбa и пpaвитeлcтвoтo нe e в тexeн интepec.

Коментари: 0