Занзибар – новото място за почивка на българите

Правителството на автономната област отрича съществуването на коронавируса и отсъстват каквито и да било мерки

Занзибар – новото място за почивка на българите 8 Снимки

Снимка: Unsplash

Автор: Глория Христова

Задължителен отрицателен PCR тест не се изисква при пътуване до Занзибар. Нужни са само валиден паспорт и виза, а ваксината срещу жълта треска е препоръчителна. Това е основната причина за интереса на много българи към острова, който е част от източноафриканската държава Танзания. Такова е и мнението на основните туроператорските агенции, които организират пътувания до екзотичния остров.

„Занзибар беше една от първите дестинации в света, достъпни без задължителното условие за PCR тест при влизане. Именно този факт в края на 2020 г. привлече повече български туристи, въпреки че островът винаги е бил предпочитан за бягство през студените месеци“, коментира Ирина Найденова, генерален мениджър на туроператорската агенция „Александър Тур“.

Туристи и туроператори са единодушни, че обстановката в Занзибар е такава, каквато е била преди пандемията. На острова не се прилагат никакви противоепидемични мерки, те са само с пожелателен характер.

Според правителството на Танзания, страната е „свободна“ от коронавируса, благодарение на молитви. Повече от шест месеца президентът Джон Магуфули се противопоставя на противоепидемичните мерки. Миналата година той дори изпрати проби от папая, пъдпъдък и коза за тестване, и те излязоха положителни за COVID-19. Според него това е доказателство, че тестовете са ненадеждни. Центърът за контрол и превенция на заболяванията към Африканския съюз обаче обяви, че тестовете са надеждни. В страната е забранено публикуването на статии за "смъртоносни или заразни болести" без официално разрешение от властите.

„Интересът се увеличи, тъй като близо една година хората нямаха възможност спокойно да пътуват. Занзибар е не само отлична дестинация за почивка и плаж, но в момента там няма задължително условие за носене на маски“, отбелязва Румяна Любенова, управител на туристическа агенция Welcome Travel и член на Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение "Бъдеще за туризма".

„Хакуна матата“. Така Антон Войнов, който е на почивка там от няколко дни, описа пред Economic.bg обстановката на острова. За него Занзибар е дългоочаквана почивка и разнообразие от хоум офиса през последната година. „Животът там си върви както преди пандемията. Служителите в хотелите ползват маски, заради нашето спокойствие. Ние носим маски само при трансфери с автобуси. Българска, руска и полска реч могат да се чуят на всеки ъгъл“, споделя Войнов.

Българските туроператори отговарят на големия интерес към дестинацията с различни олинклузив оферти, които включват 7- или 9-дневен престой, чартърен полет, застраховка, дори и PCR тест за влизане в България на цени, започващи от 2520 лв. Туроператорите посочват, че в периода февруари-април 2021 г. имат заявени между 7 и 10 чартъра. Понякога се организират и два полета един след друг през 10 минути, ако групите са по-големи. От България летят и редовни полети на индивидуални почиващи с прикачване през Катар, Дубай или Истанбул.

„Всички, пристигащи в България след пътуване до Занзибар, се поставят под 10-дневна карантина и имат право в рамките на 24 часа да си направят PCR тест. При отрицателен резултат се освобождават от карантината“, посочва Ирина Найденова.

Туроператорите са предвидили и организирано PCR тестване в различни лаборатории за успокоение на туристите, при пристигането им от екзотичната дестинация.

И въпреки всички детайли по организацията фирмите организатори са се погрижили у туристите да остане само доброто впечатление от престоя им в Занзибар.

„Занзибар е много интересно и колоритно място с богата история. Място на силните контрасти заради семплия начин на живот на местните и уникалните флора и фауна. Местните хора са изключително позитивни и усмихнати. Цялостното позитивно настроение допринася за ползотворната почивка на това място“, посочва Войнов.

Автор на снимките в галерията: Антон Войнов

Коментари: 0