АЗП: Внимавайте с намаленията на Свети Валентин

Злоупотребите в интернет започват да се увеличават, предупреждават от Асоциацията

АЗП: Внимавайте с намаленията на Свети Валентин

Снимка: Pixabay

Внимавайте с намаленията по витрините на магазините покрай Свети Валентин, защото около празника с дребен шрифт обикновено пише за кои стоки не важи. Обикновено намалението не важи за най-важните и търсени стоки, предупреждават от Асоциацията за защита на потребителите. 

Има подвеждане и с каталозите на големите вериги, които пускат в брошурите евтини артикули, а като се отиде на място в магазина се оказва, че продуктът е изчерпан и човек трябва да си купи по-скъп такъв.

Постоянно получаваме сигнали за фалшиви отстъпки, които търговците обявяват, но всъщност се оказва, че са търговски трикове. Редовна практика е да се обявяват намаления, които достигат до 70-80%. Когато обаче клиентът влезе в търговския обект, установява, че намалението важи за 2-3 артикула, които на практика са в ликвидация, твърдят от Асоциацията. 

При интернет търговията, потребителите е добре да си направят предварително проучване за цените на стоките, които представляват интерес за тях, за да избегнат капана на фиктивните намаления. Много е важно да извършват своите покупки от утвърдени online-магазини, които гарантират оригиналността и произхода на продуктите. Прави ни впечатление, че злоупотребите започват да се увеличават в интернет пространството.

Гражданите да бъдат особено внимателни, когато решат да се възползват от промоционални бързи потребителски кредити за Св. Валентин. Фирмите предлагат на пръв поглед „изгодни“ кредити. Впоследствие обаче лихвите по тези заеми се оказват много по-високи от средните за пазара. Нуждата кара хората да теглят заеми, достигащи до 5 000 лева, а в последно време има и оферти за 10 000 лева само срещу лична карта и то в рамките на един час. 

Предвид множеството случаи на граждани, подписали доброволно договори за кредити със съмнителни фирми и лихвари, вече е време те да изискват повече информация, преди да предприемат действия. Гражданите трябва да поставят под съмнение обяви за кредити само срещу лична карта и без доказан доход. Такива оферти в никакъв случай не са изгодни, те са капан за наивници, категорични са от АЗП.

Потребителите трябва да внимават с допълнителните пакети по кредита, защото понякога представляват 50% от него. Освен това да проверяват дали е надеждна фирмата и дали е регистрирана в Централния кредитен регистър. Защото след време идват събирачите на дългове, а както знаем в България бизнесът със събиране на задължения все още не е законово регламентиран.

Коментари: 0