Бъфет: Не всичко, което обещава Тръмп, може да се случи

Народът трябва да се обедини зад президента, той заслужава уважението на всички, смята инвеститорът

Бъфет: Не всичко, което обещава Тръмп, може да се случи
3740 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Не всичко, което обещава новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, може да се случи. Това мнение изрази американският инвеститор и милиардер Уорън Бъфет в интервю за CNN.

Бъфет е скептичен към някои от твърденията на Тръмп относно скоростта на растежа на икономиката. „Никой не може да постигне реален 4%-ен растеж на икономиката във времето. Математиката е твърде необикновена“, заяви инвеститорът.

Но той смята, че дори 2% годишен растеж на американската икономика в продължение на няколко години ще доведе до ръст на доходите и повишение на стоковия пазар.

Бъфет не е притеснен от намеренията на Тръмп да наложи някои спорни промени, които е споменал в кампанията си, като мерките срещу имиграцията и въвеждането на изолационистки търговски политики.

„Има много неща, които се говорят в кампаниите, но не се случват след изборите“, заяви инвеститорът.

„Налагането на 35% мито върху стоките, внесени в САЩ е много лоша идея, която обаче няма да доведе до рецесия“, смята милиардерът.

Бъфет подчерта, че е оптимист „на 100%“ за американската икономика. „Пазарната система работи. Тя не работи за всички, но работи като цяло“, заяви инвеститорът.

Инвеститорите смятат, че Тръмп ще се опита да намали регулациите в банковия и други сектори и ще харчи повече за ремонт на магистрали, мостове и други части от инфраструктурата на страната.

Основната причина за победата на Тръмп е, че много американци са недоволни от разликите в благосъстоянието в страната, отбеляза ръководителят на Berkshire Hathaway.

Както е известно Бъфет е един от големите поддръжници на Хилъри Клинтън. Според него тя е била по-подходящият кандидат за президент на САЩ. „Трябваше да изберем между двама души и аз избрах Хилъри“, заяви инвеститорът, посочвайки, че нейният темперамент е главната причина, поради която я подкрепя.

Страната трябва да остане обединена при новия президент, категоричен е инвеститорът.

„Много е важно американският народ да се обедини зад президента. Това не означава, че не може да го критикуват и да не са съгласни с нещата, които той прави. Но той заслужава уважението на всички. Нуждаем се страната да бъде обединена“, обясни Бъфет.

Бъфет не е изненадан от растежа на пазарите след победата на Тръмп. Той смята, че опасенията на инвеститорите, че пазарът ще се срине заради новия президент, са глупави.

Независимо от загубата на Хилъри, Бъфет продължава да инвестира в акции. Според него те ще се повишават през следващите 10, 20, 30 години. Растежът им би бил още по-сериозен, ако Клинтън бе спечелила, смята милиардерът.

Повишението на пазара помогна на Бъфет да увеличи състоянието си. Акциите на компанията му Berkshire Hathaway скочиха. Милиардерът инвестира в големи финансови фирми и индустриални гиганти, които бяха големите печеливши след изборите.

Противоречивите резултати на Тръмп като бизнесмен също не го притесняват. Президентът Хари Труман се провали в управлението на галантерия, но после „се превърна в страхотен президент“, пошегува се Бъфет.

Според него Тръмп много успешно използва името си в бизнеса. Въпреки това новият президент няма особен успех в управлението на казина и други бизнеси, брандирани с неговото име.

Бъфет веднага би се отзовал, ако Тръмп поиска съвет, свързан с икономиката. „Никога не съм се обаждал на някой президент през живота си. Ако някой президент ме помоли за помощ под някаква форма, ще го направя, защото това е част от гражданския дълг. Бих го направил за всеки президент“, обясни инвестиционният гуру.

Подкрепи Economic.bg