Байдън: Америка се завръща – отново сме начело на масата

Германия посреща „топло” новият президент и очаква външнополитическите му решения да са по-добри от тези на Тръмп

Байдън: Америка се завръща – отново сме начело на масата

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

„Америка се завръща – отново сме начело на масата”, заяви новоизбраният президент Джо Байдън в първото си интервю пред NBC News, откакто администрацията на Доналд Тръмп разреши процеса по неговото встъпване в длъжност да започне. Редица държави посрещнаха „топло” политиките на Байдън за външно сътрудничество и си „отдъхнаха”, след като самият той потвърди, че иска да засили търговския диалог.

Байдън категорично заяви, че ще се отклони от стратегията на Тръмп „Америка на първо място” и ще бъде по-външно ориентиран.

„Говорил съм с над 20 световни лидери и те са много доволни и развълнувани, че Америка ще потвърди ролята си в света и ще бъде строител на коалиции“, пояснява той в интервюто.

Политическите анализатори са единодушни, че Европа „се успокои”, след като Байдън спечели изборите в САЩ и най-накрая ще си почине от „нестабилната политика през последните 4 години на Тръмп”, която беше на косъм да удари митата върху европейския внос на автомобили. Ход, който би нанесъл сериозни вреди върху автомобилната индустрия и в частност на Германия.

Именно заради това икономическият лидер на Европа посрещна „много горещо” победата на Байдън. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й трябва да поеме по-голяма отговорност и участие в трансатлантическото партньорство.

„Америка е - и ще остане нашият най-близък съюзник. Те очакват повече от нас и с право”, заяви Меркел добавяйки, че Германия „работи по това“.

Членовете на парламента също са обнадеждени и заявиха, че в лицето на Байдън виждат възстановяване и затопляне на отношенията.

„Бяхме облекчени, че резултатите от изборите са такива, каквито са“, заяви Питър Бейер, политик в управляващия Християндемократически съюз и координатор на трансатлантическото сътрудничество в правителството.

Той добави, че очакват с нетърпение „новият старт” и е убеден, че диалогът ще бъде на много по-високо ниво и също така по-приятелски, като поясни, че Тръмп се е отнасял със съюзниците си „като с врагове”.

Председателят на Европейската комисия Урсула ван дер Лайен предупреди, че е необходим нов подход към търговията и че ЕС трябва да поеме инициативата за изграждане на мостове със САЩ.

„Не можем да се върнем към същата програма, която имахме преди пет години. Не трябва да попадаме в този капан, нуждаем се от нов подход, защото светът се е променил, Съединените щати и Европа също”, заяви председателят на ЕК.

Експерти твърдят, че председателството на Байдън най-вероятно няма да премахне изцяло натиска върху Европа по отношение на търговията, което би създало напрежение.

„Очаквам, че все още ще има някакво напрежение по отношение на търговската и икономическата политика между Германия и САЩ“, заяви пред CNBC Андрю Кенингам, главен европейски икономист в Capital Economics.

„Обаче краят на администрацията на Тръмп, почти премахва някои опасни рискове поне за следващите няколко години”, пояснява той, като добавя, че това е лъч надежда.

Коментари: 0