Германия може да пропусне Коледа и Нова година

Въпреки въведените в началото на месеца строги ограничения заболелите и смъртните случаи растат

Германия може да пропусне Коледа и Нова година

Снимка: БТА

Германия съобщи за рекордните 410 смъртни случая с COVID-19 в рамките на 24 часа - точно преди федералните лидери и канцлерът Ангела Меркел да обсъдят удължаването на ограниченията, свързани с пандемията, през декември и за коледните и новогодишните празници, съобщава Reuters.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус се е увеличил с 18 633, показват данните на Института на „Робърт Кох“ (RKI) за сряда, което е само с 5015 по-малко от рекордното увеличение, отчетено в петък.

Голямото нарастване на смъртните случаи обаче е най-сериозно, което се случва на фона на вече въведените по-строги мерки за ограничаване на заразата в страната. Регистрираните вчера 410 случая контрастират с отчетените 305 преди седмица и едва 49 на 2 ноември – денят, в който Германия въведе частичното блокиране.

Премиерът на Саксония Майкъл Кречмер предупреди за срив при системата за медицински грижи през следващите седмици.

„Ситуацията в болниците е тревожна ... Не можем да гарантираме медицинска помощ при това високо ниво на инфекции“, каза той пред радио MDR.

Очаква се 16-те федерални провинции да вземат решение днес дали да удължат локдауна до 20 декември. Това ще остави баровете, ресторантите и местата за развлечения затворени, докато училищата и магазините остават отворени.

Те също така планират да намалят броя на хората, на които е позволено да се срещнат - до петима от 1 декември, но разрешават събиране до 10 души на Коледа и Нова година, за да позволят на семействата и приятелите да празнуват заедно.

Търговската асоциация HDE предупреди, че допълнителни ограничения могат да доведат до големи опашки пред магазините преди коледните празници. Асоциацията за електронна търговия и поръчки по пощата призова за временно премахване на забраната за работа в неделя и на официални празници.

Губернаторите на провинциите ще обсъдят дали да разделят училищните класове на по-малки групи и да ги обучават в различно време, както и възможно по-ранно начало на коледните училищни празници.

Правителството планира да предостави финансова помощ за фирми, засегнати от ограниченията.

Около 27% от 13 000 компании, анкетирани от Камарата на индустрията и търговията, са заявили, че се борят с недостига на ликвидност. Близо 10% от фирмите пък се притесняват от фалит.

Коментари: 0