Търговците искат отсрочване на данъци и пари за наем

Поредна бизнес организация настоява държавата да поеме фиксираните разходи на затворения бизнес

Търговците искат отсрочване на данъци и пари за наем

Снимка: Economic.bg/Архив

Българската ритейл асоциация настоява данъците и таксите за бизнесите, затворени принудително от държавата, да бъдат отсрочени.

Какво иска бизнесът

Бизнес организацията е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоява държавата да поеме и 100% от дължимите трудови възнаграждения на персонала в затворените търговски обекти. Освен това искат и да поеме фиксираните разходи, като наем, ток и вода – в размер на до 90% за микро и малките предприятия и до 70% за по-големите.

Организацията предлага от помощта да се възползват само обектите, които са засегнати от спад на оборота през допустимия период с най-малко 30% в сравнение със същия период през 2019 г.

Това е поредната организация, която настоява за помощ с постоянните разходи на затворените от правителството бизнеси, тъй като липсата на приходи не позволява те да бъдат погасени. Една такава подкрепа, препоръчана от ЕК и вече прилагана в редица европейски страни, може да бъде бързо администрирана от Националната агенция по приходите. НАП може да създаде такава функционалност на интернет страницата си за отдалечено заявяване на необходимостта от подкрепа, разполага с цялата необходима информация за определяне на съответните стойности за всяка компания и с административния капацитет за бързо осъществяване на плащанията. Такива са и добрите практики в другите страни от ЕС, се казва в позицията на ритейл асоциацията.

Припомняме, че часове по-рано подобна идея предложи и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Търговската организация настоява още за удължаване на кредитната ваканция до края на юни 2021 г.

Асоциацията иска и при заразен персонал, който има доказан положителен тест за COVID-19, магазините да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси.

Коментари: 0