Бизнесът настоява за ясна държавна подкрепа

Васил Велев настоява да бъде удължена и кредитната ваканция

Бизнесът настоява за ясна държавна подкрепа

Снимка: Красимир Свраков

Много точно дефиниране на бизнесите, които ще бъдат принудени да затворят заради новите ограничителни мерки, ако има такива, ясна заявка на държавата за планираната помощ за тях и бързо осигуряване на пари за компенсации на пострадалите икономически сектори.

Какво иска бизнесът

За това настоя председателят на Асоциацията на индустриални капитал Васил Велев в интервю за БНТ. Според него именно от това ще зависи как ще се отразят новите мерки на икономиката.

Например затваряне на магазини с нехранителни стоки означава, че се затварят и магазините за строителни материали, което не се направи през пролетта, не е нужно и може да стопира строителството“, коментира Велев.

Той бе категоричен, че веднага със затварянето на обекти да се декларира и стартира подкрепа за тях – както за доходите на хората, които оставят без работа, така и за постоянните разходи на фирмите, които се трупат дори когато дейност липсва. Председателят на АИКБ поиска ангажимент ако оборотът на бизнеса е паднал с 20% в сравнение със същия период на миналата година, държавата да го подпомага за работещите, а при спад на оборота над 30% да се подкрепят и самите предприятия за разходите им.

"Това всъщност не са огромни пари, а са в порядъка на няколко десетки милиона за месец. В бюджета за следващата година се предлагат 5 млрд. лв. повече харчове за бюджетния сектор, където има не запазване на доходите, а ръст на възнагражденията с между 20 и 40% за следващите две години в кризата. Не искаме да слушаме въпроса „Откъде да вземем парите?“. Откъдето взеха парите за увеличението на заплатите на администрациите с до 30%, оттам да се вземат и парите за покриване на постоянните непокрити разходи на затворените компании“, заяви Велев.

Той настоява да бъде удължена и кредитната ваканция, защото има и втора вълна на заразата, а едно разсрочване е глътка въздух и за компаниите, и за хората. Според него е добра идея и за някои сектори да бъдат разсрочени задълженията за данъци.

„Още големите предприятия не са си получили компенсациите от първото затваряне, само микро и малките предприятия са получили тези 173 млн. лв. Това е всичко, което е стигнало до бизнеса от широко афишираните мерки, защото бавно се работи. На запад компенсациите се изплащат чрез агенциите по приходите - седмица за седмица, а ние плащаме половин година по-късно, когато вече няма на кого да платим“, допълни Велев.

Той зачекна и разходите, които правителството прави за отбрана – в началото на месеца кабинетът даде 1 млрд. лв. за поръчката на бойни кораби.

„Тези разходи трябваше да се направят до 2024 г. Така убиваме предприятието и малкия бизнес“, категоричен бе той.

Коментари: 0