Хотелиери и ресторантьори обвиниха правителството в неадекватност

Браншът заплаши, че ако кабинетът продължи със същите „мерки“ за подкрепа, ще излязат на улицата и ще искат оставки

Хотелиери и ресторантьори обвиниха правителството в неадекватност

Георги Щерев, председател на БХРА

Снимка: БХРА

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обяви категорично против предложените мерки за подпомагане на затворените фирми, като ги нарече „неефективни, неработещи и недостатъчни“. Според бранша предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи.

Какво иска бизнесът

„За да се убедите лично в това предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден.“, пише в гневната позиция на БХРА.

От там казват че през последните месеци не се провежда реална антикризисна политика и не се взеха нужните мерки, които да подпомогнат туризма, който е структуроопределящ за българската икономика. „А данъците и осигуровките, които плащаме в по-добри времена, допринасят пряко за 10.3 на сто от БВП“, пише в писмото.

От БХРА сме категорични, че търпението ни към предлаганите от икономическия и социален министър мерки се изчерпа. И ако не видим ясно желание от кабинета за промяна и реална помощ за бизнеса единственият избор, който ще имат членовете на БХРА и техните служители е да излязат на улицата и да поискат оставките на всички, които не взимат жизненонеобходимите за оцеляване на сектора мерки.“

Асоциацията, пълноправен и единствен за България член на ХОТРЕК – Европейска асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, смята, че 24 лв. на ден за професионалистите в ресторантите в курортите е абсолютна подигравка. „Един готвач е обикновено със заплащане и осигурителен доход над 2000 лв. Този човек плаща квартира в курорта за сезона и се храни на работното си място (което сега е затворено), има семейство за издържане, кредити и постигнат поне някакъв средна класа стандарт, защото е сериозен професионалист. Тези хора, които съвестно са плащали данъци и осигуровки, няма как да преживеят с 24 лв на ден. Същото важи за f&b мениджъри, управители, салонни управители и по-високо квалифициран и обучен персонал, който ще е безвъзвратно загубен за бизнеса. И отново ще говорим за мерки за внасяне на кадри отвън, докато безработицата у нас расте“, пише в позицията.

Според мярката служителите, останали без препитание не по своя или на работодателите им воля, ще получават по 3 лева на час за всеки работен ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им. Предложената сума от 24 лева на ден е по-малка и от досега работещата мярка „80/20“. Предвид, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лева при „80/20“ работниците трябва да получат минимум 640 лева помощ. Тоест в тежката ситуация, в която принудително попада бизнесът, помощта към него реално се намалява.

Тази подкрепа е със срок на действие само докато заведенията са принудително затворени през идните поне три седмици. Но не е предвидена достатъчна помощ за самоосигуряващите се лица и за служителите в нощни клубове, които загубиха препитанието си значително по-рано. „В общественото пространство се говори за помощ от 15-20 на сто от оборота на затворените заведения, с които те да бъдат подпомогнати. Това обаче е крайно недостатъчно за бизнеси, които реално не могат да работят на пълни обороти вече 9 месеца, а някой са реално затворени през повечето време“, пише в позицията.

Всички предложени мерки водят единствено до логичната стъпка – служителите да бъдат съкратени. По този начин хиляди хора ще останат на улицата, бизнеси ще фалират. Това ще бъде по-скъпо за бюджета като последици в сравнение с исканата от нас и всички други туристически организации за подпомагане нова мярка „90/0“ или „100/0“.

Според бранша с всички предложени мерки правителството реално намалява „тихомълком“ помощта за бизнеса, „скривайки се зад високопарни речи и тайни преговори с определени кръгове от удобни за тях лица“.

„Поставянето на над 10% от българската икономика на колене и в ъгъла не е и не може да е от полза нито за инвеститори, нито за работещите стотици хиляди в и около бранша, нито за цялата държава, а обричането на цели региони на липса на поминък, глад и обезлюдяване е абсолютно недопустимо и вредно за всички в страната.“

Членовете на БХРА не са получили никаква подкрепа на искането си за помощ за разсрочване на кредити, за мораториум върху дължимите суми към банките, за отпускане бързо и при изгодни условия на ликвидни средства, за оцеляване на партньорите им  – туроператори, екскурзоводи, музикални изпълнители и т.н., за продължаващата липса на електронни визи, за недостатъчната инфраструктура в курортите и до тях, за нулевата реклама на България, за липсата от безвизови или облекчени и по-евтини режими с Русия, Турция и т.н., за законовите проблеми със статута на курортите, за липсата на подкрепа за професионално обучение в сектора от държавата, за проблемите и законовите неуредици за инвестиции в нови лифтове, по позволяването на строителство в забранени територии и национални паркове, за липсата на всякакво национално планиране на легловата база, за нерешаване на проблемите на междуправителствени рестриктивни въпроси на авиоиндустрията и решаване на проблема с летище Пловдив, за нулевата реклама на градския туризъм.

Туризмът не е включен за подпомагане и в колосалната сума, която получава страната ни от Европа за справяне с кризата и която ще бъде разпределена чрез Националния план за възстановяване и развитие. Неглижирането на сектора бе явно и в усвояването на европейските фондове до сега.

Смъртта на туризма вече е предизвестена. Само очакваме да видим дали ще си отидем от Covid-19 или от глад.“

Коментари: 0