Байдън ще изпрати 20 млн. ваксини на други държави

Американският президент иска Америка да бъде „арсеналът на ваксините“

Байдън ще изпрати 20 млн. ваксини на други държави

Снимка: БТА

296 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Джо Байдън ще изпрати още 20 млн. дози ваксини срещу COVID-19 на други държави по света до края на юни, отбелязвайки първия път, когато Съединените щати ще споделят ваксини, разрешени за вътрешна употреба. Този ход бележи забележителен обрат в отношението на Белия дом, който очевидно иска да използва доставките на ваксини като дипломатически инструмент, пише Reuters.

Американският президент обяви в понеделник, че неговата администрация ще изпрати дози от ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson. Новата пратка се добавя към други 60 млн. дози на AstraZeneca Plc, които той вече е планирал да даде на други страни.

За разлика от останалите, ваксината на AstraZeneca все още не е разрешен за употреба в САЩ.

„Точно както през Втората световна война Америка беше арсеналът на демокрацията, в битката срещу пандемията нашата нация ще бъде арсеналът на ваксините“, каза Байдън.

Президентът е подложен на натиск да споделя ваксини, за да помогне за овладяване на влошаващите се епидемии от Индия до Бразилия. Здравните експерти се опасяват, че нови, по-заразни варианти на коронавируса, могат да подкопаят ефективността на наличните ваксини.

Байдън отбеляза, че никоя друга държава няма да изпрати повече ваксини в чужбина от САЩ. „Искаме да поведем света със своите ценности, с тази демонстрация на нашите иновация, изобретателност и фундаменталното благоприличие на американците“, каза той.

Белият дом не предостави никакви подробности за това кои държави ще получат дозите. Байдън каза, че Джеф Зиентс, който ръководи ваксинационния процес в САЩ, ще ръководи и глобалния тласък на ваксините.

Съединените щати са сложили над 272 млн. дози ваксина срещу COVID-19 и са разпределили повече от 340 милиона, според федералните данни, актуализирани в понеделник сутринта, цитирани от Reuters.

С все повече и повече ваксинирани американци смъртните случаи в САЩ от COVID-19 миналата седмица паднаха до най-ниското си ниво за последните близо 14 месеца, а броят на новите случаи намалява за пета поредна седмица.

Байдън предупреди, че тези, които не се ваксинират, „в крайна сметка ще платят цената“, тъй като той се опасява, че „все още губим твърде много американци въпреки значителния напредък“.

Коментари: 0