Байдън започва „ремонт“ на стореното от Тръмп още от първия ден

Новият президент е подготвил мащабна реформа за миграцията

Байдън започва „ремонт“ на стореното от Тръмп още от първия ден

Снимка: БТА

Доналд Тръмп приключва бурното си президентство с нация, която е изправена пред най-голямото напрежение след Гражданската война. Щурмът над Капитолия обобщи четирите години на Тръмп като президент, в които той безмилостно подклаждаше разделенията на нацията чрез расистки език и конспиративни теории, пише в свой анализ CNN.

Най-голямата икономика в света бе тежко ударена от пандемията, а освен това е напът да загуби търговската война с Китай, започната именно от Тръмп. Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще започне обръщането на страницата на Доналд Тръмп от историята на Америка още часове след встъпването си в длъжност на 20 януари.

Според началника на кабинета на Байдън Рон Клейн новият президент ще задейства промени по редица политики, започвайки от сряда. Първите стъпки на Байдън ще включват повторното присъединяване към Парижкото споразумение за климата; отмяна на забраната за пътуване на граждани от няколко мюсюлмански държави; удължаване на паузата при плащанията на федерални студентски заеми; спиране на изгонванията от имоти под наем; задължение за носене на маски при междущатски пътувания и във федерални сгради и миграцията.

Повечето от мерките отменят предишни действия на Тръмп и не изискват действия на Конгреса. Две са основните точки, които обаче изискват това – дългоочакваното предложение за миграцията, което ще осигури път към гражданството на милиони имигранти без документи, както и стимулите в размер на 1.9 трлн. долара за икономическо възстановяване и ваксинации срещу COVID.

Какво ще стане с имиграцията?

Още в деня непосредствено след встъпването в длъжност, Байдън ще приложи цялостна реформа на миграционното законодателство. Предвижда се въвеждане на осемгодишен период за получаване на гражданство за мигранти без легален статут, както и увеличаване на квотите за прием на бежанци. Предложеният пакет има за цел, наред с други неща, да изкорени причините за миграционния поток от Централна Америка.

Според осемгодишния план милиони търсещи работа ще получат временен статут за пет години, след което ще могат да се класират за „зелена карта“, при спазване на изисквания като плащане на данъци и преминаване на проверка за минало. При спазване на тези условия, след три години е разрешено кандидатстване за гражданство. Новите правила ще се прилагат само за кандидатите, които са в САЩ от 1 януари 2021 г.

Членовете на програмата за отслабени действия за пристигане в детска възраст (DACA) и тези, пристигащи от страни, засегнати от природни бедствия, могат незабавно да кандидатстват за „зелена карта“.

Програмата DACA стартира през 2012 г. при президента Барак Обама. Тя обхваща около 800 хиляди души, които са били доведени в САЩ като деца и които никога не са имали легален имиграционен статус. Той е предназначен да осигури на тези хора временна защита от депортация и възможност да получат разрешение за работа в САЩ. През септември 2017 г. администрацията на президента Доналд Тръмп се опита да сложи край на DACA, но беше спряна от федералния съд. Програмата все още е изправена пред съдебно оспорване в Тексас.

Импийчмънтът усложнява приемането на новите стимули

Избраният за президент Джо Байдън вече се сблъсква с трудната задача да прокара през Конгреса законопроект за помощ заради коронавируса на стойност 1.9 трлн. долара, тъй като приемането на стимулите вероятно ще трябва да изчака края на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Стечението на събитията представлява едно от най-сложните от политическа и организационна гледна точка встъпвания в длъжност на ново правителство в съвременната история, при което Байдън трябва да се опита да въведе страната в една следтръмпова епоха, макар в същото време сенаторите да обсъждат предизвикалите най-силно разделение действия на Тръмп.

Коментари: 0