Борисов: Мислим да сложим реакторите за АЕЦ „Белене“ в „Козлодуй“

За оборудването държавата е платила досега 1.3 млрд. лева

Борисов: Мислим да сложим реакторите за АЕЦ „Белене“ в „Козлодуй“

Снимка: МС

Според експертните доклади икономически екологично и технически е възможно платеното вече оборудване на стойност 1.3 млрд. лева за АЕЦ „Белене“ да може да се ползва за нова мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Активно се работи по темата като за анализите сме привлекли и международни експерти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на онлайн церемонията по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Нови ядрени мощности

„Действията ни в тази сфера са свързани с намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка“, добави премиера.

Това е втората правителствена заявка, че вече платеното оборудване, предвидено за строежа на АЕЦ „Белене“, ще отиде са два нови реактора на нова, все още нелицензирана, площадка на „Козлодуй“. Енергийният министър Теменужка Петкова обаче вече уточни, че втората атомна електроцентрала не е изоставена като проект и ако има инвеститор, ще се строят още ядрени мощности.

Днес България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "Това е голям успех за страната ни", каза премиерът.

Коментари: 0