Българи от чужбина търсят имоти по морето до 40 хил. евро

Купувачи с нисък бюджет търсят студиа до 19 хил. евро, очакванията им се разминават с офертите

Българи от чужбина търсят имоти по морето до 40 хил. евро

Българи, работещи в чужбина, търсят ваканционни имоти по морето с цел инвестиция от 35 хил. до 40 хил. евро, обявиха експерти от „Сдружение брокери на имоти”.

До сделки обаче трудно се стига, тъй като има сериозно разминаване между очакванията на купувачите и офертите, признава брокерът Емил Кундев. По думите му за подобни суми гурбетчиите очаквали да купят апартамент от 55-60 кв. м със спалня на първа линия на морето, което в повечето случаи е почти невъзможно.

В момента пазарът се намира във фаза „голямото питане”. „От 100 официални запитвания за ваканционни имоти в продажба стигаме до 40 огледа и 2 сделки”, обясни Кундев. Много от купувачите питат за вили, къщи и парцели за строителство на жилище в курортите, но високите цени и липсата на достатъчно дворно място ги ориентира към апартаменти и студиа. Купувачи с ограничен бюджет търсят студиа в пределите на 15-19 хил. евро и апартаменти с 1 спалня в пределите на 25-32 хил. евро.

Много често, когато се появи клиент с добър бюджет, той търси апартамент с 2 спални, но и много често не го удовлетворява вътрешното разположение на стаите и санитарните възли в апартамента. Голяма част от тези апартаменти са само с един санитарен възел, което вече е неудобство, казва още Кундев. Той е категоричен, че отпадането на визите за руски граждани ще „взриви” пазара на ваканционни имоти, и прогнозира покачване на цените до 15%, пише в. „Труд“.

Проблем пред доходността на ваканционните имоти са високите годишни такси за обслужване в повечето затворени комплекси – средно около 10 евро за кв. м годишно.

Брокери отчитат засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.

Коментари: 0