Българин влезе в Борда на директорите на Европейската телеком организация

Невен Дилков е основател и изпълнителен директор на Neterra

Българин влезе в Борда на директорите на Европейската телеком организация

Снимка: Neterra

Изпълнителният директор на Neterra Невен Дилков стана първият българин, избран за член на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации (ECTA - European competitive telecommunications association). За първи път в браншова организация от този ранг има представителство от страна на  български телеком оператор. 

Целта на организацията, създадена от алтернативните телеком оператори, е да спомогне за съхранението и насърчаване на конкуренцията на пазара в Европа. Вече две десетилетия ECTA работи с всички национални регулаторни и законодателни тела в ЕС. 

Влизането на Дилков в Борда се случва в ключов момент – на фона на предстоящото приемане на Европейски кодекс на електронните съобщения (EECC). Документът ще погълне в себе си 4 действащи директиви (Рамковата директива, Директивата за разрешение, Директивата за достъп и Директивата за универсалната услуга). Задачата на този кодекс е да въведе нови регулаторни практики, които да гарантират конкуренция и условия за навлизане на пазара на новия участници и технологии. Предстои и приемането на 19 на брой насоки от BEREC по прилагане на Кодекса. 

Надеждата е, че участието на Невен Дилков ще гарантира на българските телеком оператори и потребители, че те ще са близо до информационния поток и ще научават информацията от извора проактивно. 

Самият той определя избора му като „въпрос на чест“. „Европа изобщо не е това място с единен пазар, както много от нас биха искали да бъде. За съжаление много изостава по отношение на азиатските държави и САЩ, където има много по-голям и консолидиран пазар на телеком услугите“, коментира Дилков. 

По думите му ЕCTA работи за това регулациите да се развиват в посока опростяване и създаване на условия за подобряване на конкурентната среда. Като своя лична цел директорът на Neterra очертава повишането на видимостта на малките и средни телеком оператори в Европа, „защото твърдото ми разбиране е, че малкият и средният бизнес е този, който поддържа жива икономиката на страната, повишава жизнения стандарт, подобрява качеството на услугите и се грижи за конкурентноспособността“, казва той. 
Коментари: 0