Българите, блокирани в Турция, вече са у нас

Вижте какво са преживели те в нощта на преврата

Българите, блокирани в Турция, вече са у нас

Вече са у нас българите, които бяха блокирани в Турция по време на опита за преврат. Рано тази сутрин сънародниците ни се завърнаха с автобуси. Те все още са уплашени от цялата ситуация с неуспешния преврат, но са щастливи, че са невредими. Така нашенците описват изминалото кошмарно денонощие блокирани в южната ни съседка. 

Единият от тях Борис Узунов попада в километрично задръстване, докато се придвижва между двете летища в Истанбул. Преживява нощта в сърцето на военния преврат. Той разказва как край него са минали няколко танка и тежковъоръжени бронетранспортьори по посока към моста. „Хората бяха видимо недоволни, че виждат такова нещо. След това на няколко пъти прелитаха самолети ниско над нас и се чуваха изстрели като от артилерия, тежки изстрели и така изкарахме до сутринта. Самолетите прелитаха почти до съмване“, посочва Узунов. 

Друга част от завърналите се българи пък са прекарали цяло денонощие на летище "Ататюрк". Те с часове не знаят какво се случва и защо не могат да се приберат, защо полетите им са отменени и никой не им дава никакво обяснение. Отвсякъде се чували изстрели и хората само се молели да оцелеят.

Никой от персонала на летището не е оказал помощ на пътниците. Единствените, които се погрижили за нашите сънародници, са хората от консулството в Истанбул. Донесли им храна и вода и уредили транспорт да се приберат в България.

Стотици други българи все още не са се прибрали, а все още чакат в Турция. Правителството ни обяви, че има готовност да изпрати самолет да ги прибере, когато това е възможно.  

По границата ни ситуацията се нормализира. На ГКПП "Капитан Андреево" не е имало прекъсвания в работата от вчера на обяд. Колоната от товарни автомобили, чакащи да преминат към Турция на "Капитан Андреево", снощи беше три километра. Сега обаче тя вече се е стопила наполовина. 

Коментари: 0