Тереза Мей смело разчиства британското правителство

Новият премиер продължава да отстранява министрите на Камерън

Тереза Мей смело разчиства британското правителство

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей продължава с промените в правителството. Голяма част от министрите на Камерън вече са отстранени, а други получиха нови позиции. Това е един от случаите на най-драстични промени в състава на правителството, осъществявани от министър-председател, пише The Independent.

Доминик Раб, вече бивш министър на правосъдието, е една от последните жертви на промените на Мей. Той беше един от поддръжниците за кандидатурата на Майкъл Гоув за министър-председател и сега Мей го изпраща в задните редици.

Двама съюзници на бившия финансов министър Джордж Озбърн успяха да оцелеят на промените в кабинета. Мат Хенкок е назначен за министър на дигиталната политика към Министерството на културата и Грег Хендс ще стане министър на международната търговия.

Брендън Люис, ключов съюзник в лидерска кампания на г-жа Мей, е министър на полицейската дейност в Министерството на вътрешните работи. Майк Пеннинг, който е служил на Тереза в Министерството на вътрешните работи като полицейски служител е преместен на отдела за отбрана.

Някои от уволнените министри приемат случващото се със завидна доза чувство за хумор. Хюго Суайър, бивш естонски вътрешен министър, написа шеговито в Twiter след новината за уволненията: „Не е добро време да бъдеш Камерун. Двуколката се върти“. На следващия ден той анонсира своето собствено отстраняване с реплика на Бъгс Бъни от Looney Tunes „Това е всичко, приятели“.

Други от уволнените показват, че нямат намерение да си отидат тихо. Баронеса Олтман, експерт по пенсионната система, бе отстранена от министъра на труда и пенсиите, а постът й бе зает от Пени Мордаунт, поддръжник на кампанията за лидерство на Андреа Лийдсъм. В писмото на оставката си Олтман се оплаква на Тереза Мей, че „през изминалата година краткосрочни политически съображения, изострени от референдума за излизане от ЕС, са инхибирали добра политика“.

Коментари: 0