Българите извън ЕС да гласуват само в посолства и консулства

50 лева глоба, ако не дадеш вота си, предлагат от Патриотичния фронт

Българите извън ЕС да гласуват само в посолства и консулства
316 ~ 2 мин. четене
В държавите, които не са в ЕС, българските граждани по време на избори да могат да гласуват само в посолствата и консулствата ни. Това предлагат от Патриотичния фронт като промяна в изборното законодателство, визирайки предимно Турция.

Сред предложенията е и задължително гласуване, което, ако не се спази, да се налага глоба от 50 лева и 3 месеца лишаване от помощи. Глобата ще се удържа директно от заплатата, или от други доходи, поясни лидерът на ПФ Валери Симеонов пред Нова тв.

Според него задължителното гласуване ще легитимира управлението, защото сега гласуват едва 40% от българите, и ще повиши ангажираността на хората към процеса. Това задължение ще ги направи по-отговорни към подобно решение. смята Симеонов.

"Нашият законопроект е насочен и към тези маргинализирани групи, които са изключително мотивирани да гласуват и които променят избора на народа”, допълни той.

Симеонов даде пример с няколко страни, където задължителното гласуване вече е факт и където има различни форми на санкции, които работят – Белгия, Люксембург, Кипър, Гърция, Франция, Австрия, Италия.

"Гласуването не е конституционно задължение, а административно. Освен плащането на данъци, за съжаление други задължения българският гражданин като че ли няма. В края на краищата това е не само право, но и задължение на всеки гражданин към държавата”, аргументира се още Валери Симеонов.

Относно проблема с „мъртвите души” в избирателните списъци, той обясни, че е предвидена така наречената активна регистрация, която е около месец преди изборите.

Друго предложение е забраняването на подаръци в изборната кампания. Предвиждат се още облекчения за инвалидите, които гласуват, както и създаването на щабове между прокуратурата и полицията за бърза реакция при нарушения по време на избори.
Подкрепи Economic.bg