Компютрите на Apple за пръв път бяха атакувани с вирус

Той криптира информацията в компютъра и иска от потребителя пари, за да му предостави кода за достъп

Компютрите на Apple за пръв път бяха атакувани с вирус
288 ~ 2 мин. четене

Компютрите Mac на американската компания Apple за пръв път са атакувани от вирус, съобщава Reuters.

По информация на изданието, програмата наречена "KeRanger" криптира информацията в компютъра и иска от потребителя определена сума пари, за да им предостави кода за достъп до техните данни. Така, вирусът е първият, който успя да заобиколи сигурността на компютрите на Apple.

Зловредната програма е открита от компанията за киберсигурност Palo Alto Networks. Атаката е била реализирана през последните два дни. Вирусът се е появил за първи път в петък и е разработен конкретно за Mac.

Нападателите са направили фалшива версия на Transmission, в която се съдържа "KeRanger" и са успели да я качат в самия сайт на приложението. Те са използвали момента, че в петък е била пусната нова официална версия на Transmission и броят на тегленията е бил голям.

След като се инсталира на компютъра, тя е в режим на готовност в продължение на три дни, а след това криптира потребителски файлове, за да иска откуп от $ 1 биткоин (около $ 400).

В момента, зловредният код е премахнат от сайта, а потребителите могат да изтеглят новата версия, която автоматично премахва инсталирания на компютъра вирус. "Тези потребители, които не разполагат с време да премахнат вируса, може да загубят всичките си данни днес, след като програмата се появи в петък се активира след три дни", - казва директорът на компанията за киберсигурност Райън Олсън.

Не е ясно колко компютъра са били заразени. Представители на Apple показват, че компанията е предприела всички необходими мерки, за да предотврати по-нататъшното разпространение на зловредния софтуер.

Подкрепи Economic.bg