Българите посещават средно по три страни на година

Най-много пари през 2019 г. са похарчили в Япония

Българите посещават средно по три страни на година

Снимка: Pixabay

Българските туристи пътуват все повече в чужбина през летния сезон, като средно посещават по три страни на година, сочат данни на финтех компанията Revolut. През 2019 г. 56% от българите са почивали зад граница, в сравнение с 37% през 2018 г. 

Проучването представя навиците на харчене и предпочитаните дестинации на т.н. "милениъл" поколение, което усеща ръста на заплатите и се насочва към равномерно харчене в чужбина. Средните дневни разходи на българите за почивка през 2019 г. са 98,86 лв. на ден, а през 2018 г. са били 114,27 лв. на ден. Тенденцията се забелязва от милениъл поколението в цяла Европа. 

В региона на ЦИЕ българските туристи са на 2-ро място по дневно харчене след Унгария (105,16 лв.). В това отношение изпреварваме Румъния, Полша, Словакия и Словения. България заема челно място сред предпочитаните международни дестинации за румънските туристи. 

Българските туристи са похарчили най-много пари в Япония със среден дневен разход от 400,40 лв. Румънците харчат най-много в Малдивите (902,97 лв. на ден), а гърците предпочитат Катар (283,84 лв. на ден). Най-много спестени пари при пътувания са отчетени при българите в Ирландия - 46,23 лв. среден разход на ден. 

Най-популярните дестинации за българските летовници през 2019 г. са Великобритания, Гърция, САЩ, Германия и Холандия. Популярността на европейските курорти никак не е изненадваща, предвид късите разстояния за пътуване и удобство откъм избор на транспорт.

Най-малко посещаваните страни са Бахамските острови, Барбадос, Мианмар, Гватемала и Лихтенщайн. Вероятните причини за това са скъпите полети, дългите разстояния и неблагоприятните валутни курсове. 
Коментари: 0