България падна с 2 места по конкурентоспособност в света

Страната ни се класира най-зле при защитата на материалната и интелектуална собственост

България падна с 2 места по конкурентоспособност в света

Снимка: Pixabay

България е 51-ва по конкурентоспособност сред общо 140 държави по света, включени в доклада за глобалната конкурентоспособност за 2018 г. на Световния икономически форум. Спрямо миналата година страната ни пада с 2 места, въпреки че общият индекс за конкурентоспособност се увеличава с 1.2 пункта. Т.е. България напредва, но другите напредват по-бързо.

Непосредствено преди страната ни в класирането са Унгария, Мавриций и Бахрейн, а по петите ни следват Румъния, Уругвай и Кувейт. Лидерите в тазгодишната класация са САЩ, Сингапур и Германия.
Тазгодишният доклад се базира на Индекс на глобалната конкурентоспособност 4.0. Чрез този показател се прави опит да се измери насоката и степента на влияние на Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) върху конкурентоспособността на икономиките.


„Все по-масовото използване на новите технологии трансформира световната икономика. Появяват се нови предизвикателства пред правителствата и бизнеса, които трябва да се справят с възможното отрицателно влияние върху икономическия растеж и производителността”, гласи част от новия доклад.

България се класира най-добре по фактора „Внедряване на информационни и комуникационни технологии” – 30-то място.  Следва „Способността за иновации”, където страната ни се нарежда на 48-мо място. Добри са оценките за „Пазар на труда”, където България е на 50-то място и „Макроикономическа стабилност”, където нашата страна е на 52-ро място, отчитат експертите на Центъра за икономическо развитие.

Най-зле страната ни се представя при борбата срещу организираната престъпност, където сме на 116-то място, и при защитата на правата на собственост и интелектуалната собственост - 118-то място.

По показателите „Институции” и „Човешко здраве” България е на 70-та позиция. При показателите „Образование и умения” и „Размер на пазара” страната ни е на още по-задни позиции в класацията.
Коментари: 0