България е на трето място в Европа по дължина на работната седмица

Турция и Гърция заемат челните места в класацията

България е на трето място в Европа по дължина на работната седмица

Снимка: Pixabay

Автор: Вероника Тонева

Българите се нареждат на трето място по дължина на работната седмица сред европейските държави, сочат данни на Евростат. Тя трае средно 40 часа и 48 минути, като преди нас се нареждат само южните ни съседки -Турция с 46 часа и 48 минути и Гърция с 42 часа и 18 минути. Най-малко в Европа работят холандците – 30 часа и 18 минути.  

8-часовият работен ден е стандартен за повечето страни в Европа, включително и за България. Само 5 страни могат да се похвалят с по-малко ежедневна работа  – Италия, Франция, Дания, Турция и Белгия. Норвегия и Швейцария пък имат най-дългия работен ден – 9 часа.

Основната причина за показателите на страната е, че ние имаме най-нисък дял на работещите на непълен работен ден. Така когато броят на часовете се раздели на броят на работещите лица, се получават по-високи средни стойности. Някои характеристики на трудовото законодателство, както и ниското заплащане правят работата на непълен работен ден не особено  привлекателна за българите.

В същото време България се намира в средата на класацията по продължителност на платения годишен отпуск. Българите с трудов стаж над 1 година имат право на 20 дни платен отпуск. Най-много почиват французите и финландците, а най-малко – турците (само 14 дни), показва още данни на "Инфограф".

Коментари: 0