България е номер 1 по пушачи в ЕС

Един от всеки четирима в Европа пуши всеки ден

България е номер 1 по пушачи в ЕС

България е номер едно в Европейския съюз по брой на пушачите над 15-годишна възраст - 34,7 процента. След нас са Гърция с 32,6 процента и Австрия с 30%. Това сочат данни на статистическата служба на ЕС Евростат, представени днес.

Един от всеки четирима жители на ЕС над 15 г. е пушач (24%), а един от всеки петима (21,6%) е изложен на нежелания цигарен дим.

Три четвърти от жителите на съюза са непушачи (76%), сочат данните за 2014 г. Други 19,2% пушат всеки ден някакъв тютюнев продукт, а 4,7% пушат по-рядко.
Делът на редовните пушачи варира и според половете, с по-голям дял на мъжете - 28,7%, докато жените са 19,5% от жителките на ЕС.

Най-малко са пушачите в Швеция - само 16,7 процента, а предпоследното място се заема от Великобритания със 17,2 процента.

Най-сериозен е проблемът с пасивното пушене в Гърция, където близо две трети от населението ежедневно вдишват цигарения дим на други хора. Това поставя страната на първо място в Европейския съюз по рискове за здравето, причинени от пасивно пушене, отбелязва Евростат.

По данни на европейската статистическа служба 64,2 процента от гърците са изложени ежедневно на цигарен дим в затворени помещения. На второ място по този показател е Хърватия с 44,7 на сто, а трета е България с 40,5 процента.

В другия край на класацията са Швеция, която защитава най-добре населението си от пасивно пушене, и Финландия, съответно с 5,9 и 6,3 на сто.

Коментари: 0