България е в топ 3 в ЕС по ръст на търговията на дребно

В същото време продажбите на дребно в общността спадат

България е в топ 3 в ЕС по ръст на търговията на дребно

За първи път от години търговията на дребно в Европейския съюз спада с 0,7% през март спрямо февруари, а в еврозоната - с 0,5%, показват данните на Евростат.

В същото време обемът на продажбите в България отбелязва повишение на месечна база с 0,8%, нареждайки нашата страна на престижното трето място сред всички членове на ЕС.

На месечна база по-голям растеж отчитат Финландия с 1.1% и Словакия 0,9%, а на годишна – Румъния – 18,4% и Люксембург – 14,8%. В същото време с най-голям месечен спад са Португалия с 5.2%, Дания с 3.9% и Естония с 1.8%, а годишен - Дания с 4.9% и Белгия с 2.2%.

Спад с 1,3% отчитат продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни стоки се свиха с 0,6%, а на продажбите на автомобилни горива - с 0,1 на сто.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС нараснаха през март с 2,4%, но след техен растеж с 3,2% през предходния месец, като продажбите на автомобилни горива нараснаха с 3,6%, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия – с 1,5%, а продажбите на нехранителни стоки - с 2,5 на сто.

Коментари: 0