Честваме деня на Свети Георги Победоносец

Имен ден имат Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия

Честваме деня на Свети Георги Победоносец

Днес Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден. Той се отбелязва от около 180 хиляди души.

В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е считан за покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия и Черна гора. На иконите той винаги е изобразяван на кон, а в краката му лежи убитият от него змей.

Традициите на 6 май повеляват това да е първият път в годината, когато добитъкът се изкарва на паша, доят се овце, хапва се агнешко месо и се пие овче мляко. Още преди да е изгряло слънцето моми и момци берат цветя и билки, от които правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци. Днес се приготвят специални кравайчета за овчарите и говедарите.

На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Вярва се, че къпането на празника в реката предпазва от треска. Млади и стари се търкалят в росата за здраве. С роса от Гергьовден се замесват и обредните хлябове.

Името Георги е с гръцки произход, образувано е от думите "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя", от тук и значението на името – "земеделец".  На този ден празнуват Георги, Гергана, Ганка, Ганя и Ганчо, Георгия, Димитър.

В чест на официалния празник в София ще има машабен парад. В него ще се включат повече от 1300 военни, изстребители, бронирани машини и хеликоптери.

Честит празник на именниците от екипа на Economic.bg! 

Коментари: 0