България иска Западът да си плати за евтините дизелови коли

Според екоминистъра Нено Димов забраната за ползване на дизелови мотори води до изкривяване на пазара

България иска Западът да си плати за евтините дизелови коли
България ще внесе нота до Съвета на министрите по екология в ЕС, с която ще поиска Западът „да понесе отговорност“ за евтините дизелови коли, които се очаква да наводнят пазара на Източна Европа в следващите години. Това бе съобщено от министърът на екологията Нено Димов, който смята, че с решението си да забранят продажбата и използването на дизелови автомобили след няколко години, държавите от Западна Европа изкривяват пазара.

„Имах една идея, която е на път вече да се реализира, като получих подкрепата от Полша и Словакия, Румъния и Унгария. Те ще подкрепят една нота, която България ще представи на Съвета на министрите. Идеята е, когато цената на един продукт, както са дизеловите автомобили например, падне изкуствено, този, който изкривява пазара, да носи отговорността за това. И искаме това за всички държави“, каза Димов пред БНТ. По думите му се водят разговори с Чехия и Люксембург за присъединяване към инициативата.

Според Димов който изкривява, трябва да понесе отговорността за това изкривяване. „Искаме да се направи съответният регламент и всяка държава, която води до изкривяване на пазара, да носи отговорността затова. За да не стане Източна Европа депо за стари автомобили“, заяви българският министър като допълни, че това може да се разшири и за други уреди.

Димов допълни, че освен че замърсяват въздуха, старите коли бързо се превръщат в отпадък, който отново е в тежест на страната вносител. Той сравни ситуацията с двойния стандарт при храните – големите компании производители понякога използват различни рецепти на един и същ продукт, в зависимост от държавата, в която го предлагат.

„Смятам, че като седем държави го заявим, Европейската комисия ще погледне сериозно“, прогнозира министърът.

Коментари: 0