Юнкер: Ще има сделка за Brexit

По думите на председателя на ЕК потенциалът за сближаване е по-голям

Юнкер: Ще има сделка за Brexit

Снимка: БТА

Европейският съюз ще постигне сделка за Brexit с Великобритания през ноември, ако това не стане още този месец, каза в интервю за австрийски вестници днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Reuters. Той отбеляза, че потенциалът за сближаване между двете преговарящи страни в последните дни се е увеличил.

„Още не сме стигнали до там, но желанието ни да постигнем съгласие с британското правителство е неизменно“, каза той в интервю за вестниците "Стандард", "Курир" и "Фалтер". Според него трябва да се избегне сценарият за раздяла без сделка, защото той не би бил полезен нито за Великобритания, нито за останалите страни от Евросъюза.

„Според мен ние ще постигнем споразумение, което изпълнява условията на договора за оттегляне“, каза той и допълни, че е невъзможно да се предскаже дали преговорите за Brexit ще приключат още този месец. „Ако това не стане, ще го направим през ноември“, добави председателят на ЕК.

Пред австрийските всекидневници Юнкер каза още, че сделката за Brexit трябва да е придружена от политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и европейските ѝ бивши партньори.

Лондон и Брюксел се опитват да се договорят за сделката за раздялата и за споразумението за отношенията след Brexit навреме за двете срещи на върха, насрочени за 17-18 октомври и 17-18 ноември, припомня Reuters.
Коментари: 0