България на 4-то място по употреба на алкохол сред младите

Изследването на СЗО е проведено в 42 страни по света

България на 4-то място по употреба на алкохол сред младите
4259 ~ 2 мин. четене
България се нарежда на челни позиции в класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред тийнейджърите. Страната ни е на четвърто място по броя на младежите на 13 години, които признават, че са се напивали най-малко два пъти в живота си. 

Лидер по този показател е Дания, където 40% от подрастващите, поне два пъти са били пияни. Втората позиция е за Унгария, следвана от Литва, Шотландия.

Данните показват намаление в броя на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст, пише "Франс прес". От 2010 г. до 2014 г., процентът на 15-годишни момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г., намалява от 26% на 22%, а при момчетата и от 22 на 13%. 

Изследването е проведено в 42 страни, в които се отчита намаление на употребата на алкохол сред младите. "Здравното поведения заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", заяви Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа, цитиран от БГНЕС.

Докладът се изготвя на всеки четири години, проучвайки рисковото поведение и навиците на младежите между 11 и 15 години. Челните позиции на младите пушачи в списъка заемат Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия. Те вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години. Страните, където това се случва най-рядко са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания. 

В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г., се дължат на тютюна. Това е най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО. Най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания. 

България също попада в класацията за най-закръглените тийнейджъри, заедно с Гърция и Канада. Оказва се, че момчетата са по-пухкави във всички изследвани страни, въпреки че момичетата по-често се възприемат като дебели. До 15-годишна възраст повече от 50 на сто от момичетата в 14 държави са заявили, че трябва да отслабнат. Тук водеща е Полша с 61% от тийнейджърките, които искат да стопят килограми.
Подкрепи Economic.bg