Украинци все по-често купуват имоти у нас

Цените на имотите достигат до 35 000 евро

Украинци все по-често купуват имоти у нас
3989 ~ 2 мин. четене

Все повече украинци купуват имоти за постоянно жителство в Габрово и Велико Търново. Тенденцията е цели дамилии да се преселват в тази част на страната, тъй като предоставя добър климат и благоприятна среда за отглеждане на деца, твърди Радослав Глухов от „Сдружение брокери на имоти“.  

Гражданите от Украйна се интересуват предимно от покупката на селски къщи и помишлени терени и предприятия.

В региона все по-често купуват недвижими имоти и млади български семейства, които обичат природата. Бюджетът им за покупка обикновено е до 30 000 лв., като тяхното желание е да възстановяват стари селски къщи.

Българите, които живеят и работят в чужбина, също избират да закупят селски имоти в Габровския Балкан. Те са склонни да си позволят бюджет от около 25 000-30 000 евро. За добре реставрирани имоти в типичния архитектурен стил за региона, са склонни да отделят и до 35 000 евро.

Старите селски къщи, които са с автентичен вид, вървят на пазара на цена около 10 000 и 15 000 лв. Ако са със запазен вид и имат обзавеждане, цените скачат до 35 000 лв. Основните условия за осъществяването на покупка е нормалното водоснабдяване и тишината и спокойствието около имота.

По-скъпи са типичните друетажни селски къщи с 2-3 спални в запазен вид. Те се предоставят на цена 25 000 – 30 000 лв. и имат сравнително големи дворове, наличие на стопански постройки. Нуждаят се единствено от освежителен ремонт.

При този вид имоти основен купувач са български семейства с добри трайни доходи и желание за живот в близките до градовете села и работа в града. Това са и сделките с най-голяма реализация на пазара, като очакванията на брокерите са тенденцията да се запази. Основният фактор, който определя търсенето, е отстоянието до 15 км от града и наличието на добри пътни условия и обществен транспорт, пише Труд.

„В момента няма промяна в цените на имоти в Габровския Балкан, но поради увеличение на броя на сделките е възможно в края на 2016 година да има лек ръст в цените на имотите на разстояние до 12-15 км от областните градове. С реализацията на етап 2 и 3 на подхода за бъдещ тунел под Шипка се подобрява и инвестиционният интерес към региона, което също ще оказва влияние върху цените както в градовете, така и в селата“, коментира Глухов.         

Подкрепи Economic.bg