България няма проблем с дълга

Вицепрезидентът на Европейската комисия посочи, че ако страната не покаже, че има еднакво отношение към всички банки и не вземе мерки за банковия надзор, то ще последва наказателна процедура

Кристалина Георгиева:

България няма проблем с дълга
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„България няма проблем с дълга, той остава под 30% от брутния вътрешен продукт“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за bTV по повод породилия много спорове външен дълг от 8 млрд. евро до края на 2017 г.

Тя посочи, че в момента условията за финансиране на международните пазари са „уникални“. Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси, обаче, подчерта и важността на реформирането на публичния сектор. Според нея, събитията от последните години са показали, че икономическият растеж преминава през решавана на проблема с прекомерната задлъжнялост на правителствата.

„Ако не бъдат взети мерки за банковия надзор и не се покаже, че има еднакво отношение към всички банки, срещу България ще бъде стартирана наказателна процедура“, заяви Георгиева по повод последните критики на Еврокомисията за сектора. Наскоро институцията изрази съмнението си, че Българска народна банка може да упражнява ефективна регулаторна функция и определи като ненадеждни дори отчетните данни за системата.

Кристалина Георгиева посочи, че ключ към по-ускорен растеж е и доброто усвояване на европейски средства. По думите ѝ, между 1,7 и 2,1 процентни пункта по-висок може да е ръстът на БВП, ако еврофинансирането се усвоява по примера на страните с най-добри показатели в Общността. Тя напомни, че 2015 г. е изключително важна в тази насока, тъй като до края ѝ трябва да се усвоят още 9 млрд. лв. по различните европрограми и механизми за плащания.

„Добре е, че хората започват да упражняват контрол върху изразходването на тези средства“, коментира еврокомисарят по повод сигнала на гражданската инициатива „Спаси София“ за некачествения ремонт на трамвайното трасе по бул. България в столицата. Проектът, финансиран с европейски средства, първоначално не бе завършен в срок, а след това бяха констатирани видими дефекти по изпълнението му. Въпреки това, общинската фирма, упражняваща строителния надзор, не ги е отчела и приела обекта. Георгиева уточни, че по подадения сигнал се извършва проверка.

Коментари: 0