Първи обвинения за убийството на Немцов

Има информация, че единият от задържаните е или е бил част от чеченските служби за сигурност

Първи обвинения за убийството на Немцов
Автор: Стилиян Гребеничарски

Прокуратурата в Москва повдигна първите обвинения във връзка с показния разстрел на опозиционния лидер Борис Немцов, съобщава Reuters.

Привлечени като обвиняеми са двама руснаци от чеченски прозиход – Анзор Губашев и Заур Дадаев. Ръководител в службите за сигурност в съседната на Чечения република – Ингушетия, където са били задържани някои от заподозрените, съобщи, че Дадаев е служил около 10 години в чеченските служби за сигурност . Той е бил част от полицейското звено „Север“. Все още тази информация не е потвърдена от властите в Грозни и не е ясно дали той е все още действащ служител на звеното.

Съдия Наталия Мушникова, която  е провела изслушването на Дадаев, съобщи, че той е признал съпричастието си към тежкото престъпление. Според нея потвърждението за участие идва не само от самопризнанието, но и от всички доказателства, събрани в хода на разследването досега. Дадаев ще остане в ареста поне до 28 април.

В съда са били доведени общо петима души, трима, от които са задържани със статут на заподозрени. Сред тях е и брата на Дадаев – Шагид. Другите двама са Рамзан Бахаев и Тамерлан Ескерханов. В същото време чеченските правоохранителни органи съобщиха, че в събота късно вечерта, при опит да бъде задържан друг заподозрян, той е загинал. При пристигането на специалните части, той е хвърлил граната срещу тях, а със втора се е самовзривил.

В момента се счита, че Чечения е под сигурния контрол на бившия бунтовник Рамзан Кадиров, който сега показва лоялност към Москва. В замяна на това, републиката разполага с широка независимост, включително самостоятелни служби за сигурност.

Няколко от показните разстрели в Русия през последните години бяха свързани с чеченски наемници, включително този на журналиста Анна Политковская през 2006 г. В нито един случай, обаче, не се стигнало до разкриване до ниво поръчител на престъпленията. Сподвижници на Немцов призоваха властите да не спират с физическите извършители и помагачи на покушението, а да бъдат разкрити поръчителите и мотиви му.

Отявленият критик на президента Путин бе застрелян през нощта на 27 срещу 28 февруари в близост до Червения площад, по време на разходка с приятелката си.  

Коментари: 0