Великите жени изобретатели

От автомобилните чистачки, през компютърен алгоритъм преди изобретяването на компютъра, до технология за насочване на торпеда. За кои достижения на науката отговорност носи нежната част от човечеството?

Великите жени изобретатели

Когато говорим за героите на технологиите и за най-значимите изобретатели, често в съзнанието ни изникват мъжки имена и приносът на нежната половинка от човечеството може да ни се изплъзне. По повод Международният ден на жените, японската корпорация Toshiba ни предлага списък на забележителни жени, чиито изобретения трябва задължително да си припомним следващия път, когато някой каже, че живеем в „мъжки свят”.

Хеди Ламар: “Мога да простя всичко освен скуката.”


Хеди Ламар е популярна филмова звезда от 20-те години на миналия век, която успява да докаже, че е нещо повече от хубаво лице. Международната икона, често определяна за най-красивата жена в Холивуд,  освен това е учен, занимаващ се с ракетни технологии. Заедно със своя колега композитора Джордж Антийл, тя изобретява и патентова технология за управление на торпедо с „честа смяна на честотите”, която осуетява опитите да бъде заглушен сигналът, докато ракетата е в движение. Технологията получава патент през 1941 г., но значимостта на тяхното невероятно откритие се оценява едва десетилетия по-късно. Чрез манипулиране на радио честотите на нередовни интервали между предаването и получаването на съобщението, се фомира неразбиваем код, който предпазва улавянето на класифицираните съобщения от врага. Методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намират приложение в комуникациите на космически уреди със Земята, като например GPS системите и комуникациите на космическата совалка,  криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет.

Грейс Хопър: “Най-опасната фраза в езика е "Винаги сме го правели по този начин."


Наричана от някои „кралицата на софтуера” и Баба Кобол от други, Грейс Хопър е американски военен, контраадмирал  и програмист – един от създателите на някои от първите езиково базирани програмни езици. Името ѝ се свързва преди всичко с известния програмен език COBOL (Common Business-Oriented Language), който тя създава през 1958 г. Преди създаването на езиково базираното програмиране, компютрите разговаряли в бинарен код, който е неразбираем за хората. Хопър била убедена, че ако програмирането се създава във форма, която всеки би могъл да прочете, то тогава би имало много повече програмисти. Оказва се, че е била права. Също така, именно Баба Кобол превръща думата „бъг” в широко употребяван термин.

Ада Лъвлейс: “Мозъкът ми е нещо повече от тленен орган, както времето ще покаже.”


Ада Лъвлейс, родена преди точно 200 години, е английска математичка и единствено законно дете на известния поет Лорд Байрон. Ада е уникална с това, че създава алгоритъм за компютър във време, в което компютърът все още не съществува – постижение, което според някои, я превръща в първия компютърен програмист в историята. Лъвлейс е назначена да работи с Чарлз Бабидж през 1843 г., документирайки неговата известна “аналитична машина”, която представлява ранен модел на компютър. Ада Лъвлейс успява да прозре потенциала на компютъра отвъд простите математически сметки, за разлика от други, които се концентират само върху тези качества на машината, между които и самият Бабидж. Тя написва обширни бележки, свързани с машината на Бабидж, в които обяснява детайлно как на машината могат да бъдат зададени инструкции стъпка по стъпка, така че тя да извършва сложни математически изчисления и да бъде „научена” да работи не само с цифри, но също така и с думи и символи. Бележките се считат за първите описания на това, което сега наричаме алгоритми и компютърно програмиране.

Робърта Уилямс: “Добрата история никога не умира.”

 

Робърта Уилямс се счита за пионер и визионер в създаването и популяризирането на приключенския жанр в гейминга. Тя е един от най-влиятелните дизайнери на компютърни игри от 80-те и 90-те години на миналия век.  Заедно със своя съпруг, двамата имат големи заслуги в оформянето на историята на видео игрите с техните сложни пъзели и детайлни сюжети. Игрите на Уилямс учат на логика и изграждат умения за разрешаване на проблеми, но едновремнно с това го правят по един забавен и приключенски начин през цялото време.

Мери Андерсън

 

Всеки, който е шофирал в снежна буря или в силен дъжд, веднага би свидетелствал за изключителната важност на чистачките в подобни моменти. Дори не бихме могли да си представим пътния трафик преди това изобретение, чийто създател учудващо или не, е жена. Нейното име е Мери Андерсън и тя получава патент за своето устройство през 1903 г. Изобретението на Андерсън се ражда по време на пътуване до Ню Йорк, когато тя забелязва, че шофьорите на улицата трябвало да свалят прозорците на колите си при дъжд, за да могат да виждат. Като решение на този проблем, Андерсън изобретила уред, подобен на движеща се ръка с гумена предна част, която била задвижвана от шофьора от вътрешността на колата чрез лост. Много хора подходили първоначално подозрително към изобретението на Андерсън, мислейки си, че може да разсейва шофьорите, но до 1916 г. „бърсачката за предно стъкло” се превърнала в стандарт за повечето коли.

Патриша Билингс

Представете си строителен материал, който е неразрушим, огнеустойчив и нетоксичен. Звучи като нещо,
което бихте открили в творение на научната фантастика, но всъщност това е съвсем реално изобретение, наречено Geobond® и създадено от Патриша Билингс. Пати била първоначално решена да създаде добавка към цимента, който да предпазва нейните скулптори от счупване през 70-те години на миналия век. След години на експериментиране тя най-накрая постигнала своята цел и създала неразрушима мазилка. Скоро след това Билингс открила, че материалът е изключително устойчив и на топлина, което отворило вратите за неговото разнообразно приложение в редица сфери. Тъй като изобретението, наречено Geobond®, е нетоксично, както и неразрушимо и огнеустойчиво, то е първият в света работещ заместител на азбеста.

Стефани Кволек: “Винаги казвам на младите хора да надхвърлят границите си. Не мога да се сетя за по-големи висини, които някой може да достигне, от това да изобрети нещо.”


Стефани Кволек е една от първите жени изследователи химици. През 1971 г. анализите на Кволек довели до важно откритие, свързано с течно-кристалния полимер. Неговите изключителни здравина и устойчивост довели до изобретяването на Kevlar® - синтетичен материал, който е пет пъти по-здрав от стоманата. Kevlar® е устойчив на носене, корозия и пламъци и е основният компонент в производството на бронираните жилетки, превръщайки се в незаменим елемент от сигурността на военни и пазители на реда в цял свят. Освен това, Kevlar® се използва и при направата на много други продукти като например ски, защитни каски за пожарникари, военни и полицаи, оборудване за катерене, в кабелите на въжените мостове и много други.

Катрин Блоджет

Американският учен Катрин Блоджет е известна с големия си принос в полето на индустриалната химия. Тя е първата жена учен, наета от General Electric и първата жена, наградена с докторска степен по физика от Кеймбриджкия университет. Катрин изобретява нерефлективното стъкло, като открива начин да внедри тънки мономолекулни покрития за стъкло и метали през 1935 година. Резултатът е стъкло, което елиминира отблясъците и изкривяванията, наричано още „невидимо” стъкло. Революция, която не само подпомага изобретяването на очила, но и на фотоапарати, микроскопи, екрани и много други.

Маргарет Уилкокс


Питали ли сте се някога кой е изобретил парното за кола докато се возите на топло през зимата? За това изобретение трябва да благодарим на Маргарет Уилкокс – машинен инженер, който експериментирал в своята лаборатория върху различни творения. Маргарет създава първия радиатор за кола през 1893 г., който работел, насочвайки въздуха от двигателя.

И в случай, че все още се чудите как би изглеждал света без всички тези невероятни изобретения, то можете ли да си представите живота без студена бира? Студена, защото електрическият хладилник също е изобретен от забележителна дама - Флоренс Парпарт, а според историческите изследвания жените в древна Месопотамия са били първите, които са правели, продавали и дори пиели бира. Така че следващия път, в който се наслаждавате на напитката, можете да вдигнете тост за Нинкаси – шумерската богиня на пивото.

Коментари: 0