България получи официална подкрепа за Еврозоната

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор

България получи официална подкрепа за Еврозоната
2546 ~ 1 мин. четене
България получи официално одобрение да започне да изпълнява необходимите процедури за присъединяване към Еврозоната, първата от които е влизане в Европейския стабилизационен механизъм (ERM ІІ) (т.нар. „чакалня за Еврозоната“) и в Банковия съюз на ЕС.

Днес на свое заседание Еврогрупата в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев обсъди изпратеното от тях на 29 юни 2018 г. съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението. Еврогрупата също така заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат.

Директорът ERM ІІ Клаус Реглинг коментира, че очаква страната ни до дни да подаде кандидатурата си за влизане в чакалнята за Еврозоната.
Подкрепи Economic.bg