Тръмп иска да спре сделката между AT&T и Time Warner

Операцията по сливането бе обявена през 2016 г. и възлиза на 85 млрд. долара

Тръмп иска да спре сделката между AT&T и Time Warner
768 ~ 1 мин. четене
Американското министерство на правосъдието обжалва решението на американски съдия, позволяващо сливането на телекомуникационния гигант AT&T и медийната група Time Warner, предадоха световните агенции. Министерството не аргументира решението си.

То идва месец, след като американски съдия разреши сливането, което администрацията на Доналд Тръмп се опитваше да спре. Операцията по сливането бе обявена през 2016 г. и възлиза на 85 млрд. долара.
AT&T е най-големият кабелен оператор в САЩ и вторият най-голям мобилен оператор в света. Time Warner е голяма медийна група, в която влизат платеният канал HBO, киностудията Warner Bros. и информационната телевизия CNN.

Американският медиен и телекомуникационен пейзаж е в процес на промени със сближаването на традиционните играчи в него, за да се противопоставят на навлизането на гиганти на интернет като Amazon, Apple, Google и Netflix.

Процесът по сливането на двете компании придоби политически обрат с критиките на Тръмп срещу CNN. Освен това президентът бе обещал да "провали сделката, защото тя е прекалено много концентрация на власт в ръцете на прекалено малко хора". Това обещание той даде още като кандидат за президент.

Сега обжалването на сливането ще се гледа от апелативен съд във Вашингтон. Тричленен съдебен състав ще се произнесе по него.
Подкрепи Economic.bg