България помага на НАТО, но сегашната международна обстановка е трудна

Международна конференция отбеляза 70-годишния юбилей на Алианса и 15-годишнината от присъединяването на България

България помага на НАТО, но сегашната международна обстановка е трудна

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

464 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров

България отбеляза 70 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 15 години от присъединяването си към Алианса. По този повод в БТА беше проведена  международна конференция „15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще”, организирана от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Атлантическия клуб в България.

„Нищо не може да разруши един съюз, основаващ се не просто на интереси,  а преди всичко на ценности, какъвто е НАТО”, заяви българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и добави: „Този съюз е създаден преди 70 години, за да не се повторят никога повече световните войни. Той е създаден като отбранителен съюз, но преди всичко като съюз от държави, споделящи еднакви демократични ценности”.

Захариева подчерта, че България изпълнява всички свои ангажименти като съюзник в НАТО. Също така приветства процеса на приемане на Северна Македония в Алианса и подчерта, че разширяването му не трябва да спира.

„Не бива никой да бъде държан извън НАТО само, защото има съсед. Нека да продължим да помагаме на държавите, които се стремят да станат част от този съюз“, заяви Захариева и даде за пример Грузия, която е извършила много реформи по пътя си за членство в НАТО. „Крайно време е съюзниците да вземат решение за активизиране на плана ѝ за членство“, каза българският външен министър.

Външният министър открои и основните предизвикателства пред международната сигурност – нарушения на международното право, поставянето на риск структурата на контрол на въоръжаването чрез нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, кибер-заплахи, тероризъм, незаконна миграция.

Помощник генералният секретар на НАТО Антонио Мисироли коментира, че оценява усилията на България като съюзник в Алианса за запазване сигурността в Черно море. Той отбеляза също водещата роля на страната ни за подкрепа на евроатлантическия път на Северна Македония, Украйна и Грузия, както и участието на България в мисии на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак.

Мисироли обаче заяви, че ситуацията днес е много трудна, отколкото когато страната ни е влязла в НАТО. „Преди 15 години България се присъедини със свои войници към мисията в Афганистан, която мислехме, че ще е краткотраен конфликт, а Русия беше надежден съюзник. Днес обаче Афганистан остава незавършено дело, Русия да е доверен партньор остава мечта от миналото, а в същото време Европейският съюз е изправен пред редица предизвикателства”, каза помощник генералният секретар на НАТО.

Американският посланик Ерик Рубин коментира, че също е вдъхновен от напредъка в развитието на българо-американските отношения по въпросите на сигурността в рамките на НАТО. „Тази година ще отбележим и юбилей от нашите двустранни отношения. Досега България е получила 200 млн. долара  помощ от САЩ в областта на сигурността. Тази година около 60 български представители от различни административни структури ще бъдат на обучение в САЩ, както в рамките на НАТО, така и в рамките на нашите двустранни отношения“, заяви посланик Рубин. Той благодари на Екатерина Захариева за успешно проведените разговори по време на посещението й във Вашингтон.

В международната конференция участва и бившият български президент Петър Стоянов, който отбеляза, че европейските и американски лидери са взели правилно решение след разпада на Съветския съюз през 1991 г. да не слагат край на НАТО.

Коментари: 0