България шеста в света по най-бърз 4G интернет

По достъпност до мрежата обаче сме едва на 40-а позиция

България шеста в света по най-бърз 4G интернет
4235 ~ 1 мин. четене
България се нарежда на шесто място в света сред страните с най-високоскоростен 4G интернет, сочи доклад на OpenSignal. Данните са събрани от потребители, използвали едноименното приложение в периода 1 юли - 30 септември 2016 г., пише nixanbal.com.

Според OpenSignal средната скорост на сваляне на данни в 4G LTE мрежите в България е 34.26 Mbps. Това ни нарежда на 6-о място, след Сингапур, Южна Корея, Унгария, Румъния и Нова Зеландия. В доклада се посочва, че страните с по-високи LTE скорости са тези, в които вече е имплементирана технологията LTE-Advanced. Е, у нас тепърва предстои операторите да преминат към това решение, но изглежда и към момента успяват да осигурят достатъчно бърз достъп.

OpenSignal посочват, че високи скорости не означава и достъпност. По този фактор България е много по-назад - след 40-о място. 

Имайки предвид, че едва тази година всички оператори у нас успяха да стартират 4G мрежите си, може би потребителите имат повод да са доволни. Тепърва тези мрежи ще се развиват, очаква се и разпределение на нов честотен ресурс в обхвата на 800 MHz, който е изключително ценен.


Подкрепи Economic.bg