Храни, които помагат на възпаленото гърло

С тяхна помощ бързо ще преодолеете болката

Храни, които помагат на възпаленото гърло

В студените дни възпаленото гърло е нещо обичайно и почти на всеки се случва да страда от този неприятен здравословен проблем.

Горещи чайове, мед и други бабини лекове са сред първите варианти, които опитваме, за да се справим с дразнещото гърло.

Има определени храни, които ще ви помогнат да се справите с възпалението и то да отмине бързо и безболезнено.

Вижте кои са те:

Варени моркови


Морковите са сред най-полезните храни, когато става въпрос за възпалено гърло. Те помагат за намаляване на болката и ревитализират тялото. В оранжевите зеленчуци се съдържат много антиоксиданти и огромно количество витамин С, с чиято помощ организмът се бори по-лесно с инфекциите. Разбира се, морковите трябва да бъдат сварени или задушени, тъй като приемът им в естествен вид би могъл да влоши болката.

Банани


Те са подходящи за консумация при възпаление  заради меката им вътрешност, която не дразни гърлото и е по-лесна за поглъщане. Освен това бананите могат да предоставят някои необходими хранителни вещества като витамин В6, калий и витамин С, който подпомага растежа и възстановяването на тъканите в гърлото.

Зеле


Ако ядете зеле, това може да помогне на тялото ви да овладее по-лесно възпалението и болката в гърлото. Зелето е богат източник на антиоксиданти, включително хранителни вещества като витамин С и витамин К. Смесете зеле с ябълков оцет и ще получите вкусна салата, която и се бори срещу възпаленото гърло.

Бъркани яйца


Бърканите яйца са питателен източник на протеини и определено могат да допринесат за намаляване на възпалението, причинено от болното гърло. Също така с консумирането на яйца без много подправки ще избегнете всяко нежелано дразнене в гърлото си.

Ябълков оцет и мед


С тези две съставки ще постигнете една здравословна бабина рецепта срещу дразнещо гърло. Сложете 1 супена лъжица ябълков оцет и 1 супена лъжица мед в чаша с топла (но не гореща) вода. Консумирайте лечебната напитка поне по пет пъти на ден, защото по този начин по-лесно ще излекувате своето възпалено гърло.

Мед, чесън, джинджифил и лимон


Тази вълшебна комбинация ще успокои възпаленото гърло само за няколко часа. Чесънът, лимонът и джинджифилът ще намалят значително болката в областта на гърлото, унищожавайки бактериите, които я причиняват. Медът със своите универсални лековити свойства ще възстанови слоя в гърлото, който е бил засегнат. Смесете мед, чесън, джинджифил и лимон в чаша топла вода – с тази напитка може да лекувате не само гърлото си, но и стомаха.

Вода със сол


Гаргара с подсолена вода е средство за лечение на възпалено гърло, което е било използвано в продължение на десетилетия и продължава да бъде актуално. Солта помага за намаляване на болката в гърлото чрез добавяне на повече натрий върху неговите страни, както и действа много добре срещу запушен нос.
Коментари: 0