Продава се гръцки остров на 100 км от България

Той е подходящ за туризъм и предлага страхотна гледка

Продава се гръцки остров на 100 км от България
10100 ~ 2 мин. четене

Гръцки остров, който се намира на около 100 км от България, е обявен за продажба. Обявата е качена в сайта на българска агенция, специализирана в предлагането на имоти в Гърция.

Островът се нарича Фидониси и е необитаем. Той се намира в източната част на страната, в залива на Неа Ираклица близо до Кавала. Островът е на площ от 165 декара, а цената му е 3 млн. евро. 

Разположен е на 2 км от брега, на 100 км от ГКПП Илинден-Ексохи. Разстоянието от острова до някои гръцки и български по-големи градове също не е голямо – до Драма са едва 50 км, до Солун са 150 км, а българската столица София е на 300 км.

Островът е неголям хълм с променлив наклон. Най-високата му точка е на 85 м над морското равнище. Обрасъл е с характерна средиземноморска растителност – няколкостотин диви маслинови дръвчета и около 20 плодови, предимно с бадеми, смокини и сливи.

Той е частично проходим, тъй като имало пътеки. От него се разкрива панорамна гледка към целия залив на курорта. Крайбрежието му е леснодостъпно и предимно скалисто. От източната и северната страна има 3-4 малки плажа с плитки води.

Скалистият участък на брега е осеян с пещери на нивото на водата, но там морето е сравнително дълбоко. По дъното имало интересни образувания, мястото било подходящо за гмуркане с шнорхел или за любителски риболов. На брега има и малко естествено пристанище, което понякога се използвало от местните рибари.

Същата агенция предлага за продажба и още 5 острова, като цените са между 5 млн. и 8 млн. евро. Най-малкият от тях е 10 811 кв. м и е посочено, че се намира в Централна Гърция.

Друга българска агенция предлага остров до Ситония – втория ръкав на полуостров Халкидики. Той също е частен, има 2 плажа. Площта му е 104 дка, а цената – 10 млн. евро. В чужди сайтове има обяви за още гръцки острови, цената им стига над 43 млн. долара. 

Подкрепи Economic.bg