България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай

30 български компании участват на панаира GULFOOD 2019

България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай

Министърът и българските участници на GULFOOD 2019

Снимка: МИ

2261 ~ 2 мин. четене

България ще участва на Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай. Министърът на икономиката Емил Караниколов подписа договор за участие с г-н Наджиб Ал Али, изпълнителен директор на предстоящото догодина в Дубай експо.

Участието ще даде възможност на българските производители и износители за реализиране на продукцията им на международни пазари, коментира министърът.

„Избрахме да разработим българския щанд и цялостен образ в рамките на подтема Мобилност, в която смятаме, че понастоящем България най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, от гледна точка на транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет“, каза икономическият министър след подписване на договора. 

Министър Караниколов е на двудневно посещение в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), където посети и националния щанд на България на Специализирания международен панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019, който се провежда в Дубай Уърлд Трейд Сентър (Dubai World Trade Center). 

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерството на икономиката организира щанда, на който над 30 български  компании-изложители  представят богата гама хранителни продукти и напитки - млечни и месни продукти, замразени плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биологични продукти и др. 

„Работим активно за насърчаване на българския износ към трети страни. Доказателство за това е и подкрепата ни за тези фирми-износители от хранително-вкусовата промишленост, които участват на GULFOOD 2019, изтъкна министърът на икономиката. Караниколов посочи, че участието на българските компании в панаири и изложения е възможност страните в региона да се запознаят с качествените български продукти, както и да разширим гамата от изнасяните за емирствата стоки.

По време на официалната си визита в ОАЕ икономическият министър проведе среща и с Н.Пр. Султан бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката. На срещата и двете страни заявиха задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. „Убедени сме, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни и важни и за двете страни области в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство, посочи Караниколов.

Подкрепи Economic.bg