Българската „Пастърма говежда“ получи закрила от ЕС

Защитата ще обхваща само наименованието на деликатеса

Българската „Пастърма говежда“ получи закрила от ЕС
2663 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия. 

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ , България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост, съобщават от земеделското министерство.

„Пастърма говежда“ е сурово-сушен деликатес с вкус и мирис на зряло говеждо месо, без подправки и без страничен привкус.

Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

„Пастърма говежда“ е резултат от традиционния начин на производство, изразен в процеса на осоляване, зреене и сушене, по време на които протичат сложни микробиологични, физикохимични и биохимични процеси в месната суровина. По време на сушенето се поддържат определени параметри - температура и влажност на въздуха, които създават благоприятни условия за развитието на специфичните за страната микрококи (M. varians) и лактобацили (L. plantarum, L. casei). Тези процеси обуславят формирането на добра структура, приятен аромат и вкус на готовия продукт“, се посочва в подаденото от ведомството заявление.

Страната ни до този момент е успяла да регистрира "Панагюрска луканка", филе "Елена", роле "Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия".

Коментари: 0