Турция отне гражданството на Фетуллах Гюлен

Обвинени са 105 души, участвали в опита за преврат в Турция

Турция отне гражданството на Фетуллах Гюлен
488 ~ 1 мин. четене

Турският съд отне гражданството на живеещия от 1999 г. в щата Пенсилвания, САЩ, религиозен проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде електронното издание "Хюриет", цитирано от "Фокус". 

За първи път турски съд постановява "решение за отнемане на гражданство" на Гюлен. Делото е срещу 105 обвиняеми, а Гюлен е представен пред съда като лидер на т.н. "Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура". Те са подведени под отговорност за членуване и финансиране на терористична организация. 

Съдът е поискал официално от Министерство на правосъдието Гюлен да бъде лишен от турско гражданство, като се позовава на чл. 29 от Закона за турското гражданство, както и на чл. 302 и от чл. 309 до чл. 315 от Наказателния кодекс, посочва още изданието.

Турските медии отразиха широко новината, а в коментарите под нея преобладават оценки, че отнемането на турското гражданство на Гюлен ще затрудни мотивите на Анкара да иска неговата екстрадиция от САЩ, или евентуално – от друга държава, в която той впоследствие може да потърси политическо убежище. 

В тази връзка надделява становището, че това действие на турския съд и очакваното потвърждение на официална Анкара, е повече за вътрешнополитическа употреба и сплашване на населението.

Подкрепи Economic.bg