Българската следа на технологичното изложение в Лас Вегас

Българският екип на Visteon стои зад разработката на ключови автомобилни компоненти

Българската следа на технологичното изложение в Лас Вегас

Снимка: Вистеон България

4715 ~ 2 мин. четене

Българският екип на американската компания за автомобилни компоненти Visteon изигра своята роля в участието на международния играч на най-голямото годишно изложение за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас.

Няколко месеца преди старта на форума инженерите на „Вистеон България“ подготвиха хардуера, механиката и софтуера на сложни системи за интегриране на данни от радар, LIDAR, видеокамери и други сензори, обработката и класификацията на постъпилата информация с алгоритми за невронни мрежи и визуализирането на резултатите на 4К дисплеи.

Показаните технологии, разработени в България, включват и управление с гласови команди през асистента на Amazon – Alexa, както и разпознаване на самоличността и емоционалното състояние на шофьора. Този вид системи са една от многото стъпки по пътя към автономните автомобили.

Съвременните тенденции на обединяване на отделни устройства в купето в едно по-компактно решение, се следят с голям интерес от автомобилните производители, тъй като това намалява цената с до 200 долара, олекотява с около 30% решението и увеличава производителността с до 10 пъти.

Ролята на българския развоен център на Visteon в тези нововъведения е голяма – всички изцяло дигитални инструментални табла, показани от компанията, включително и извит OLED дисплей, са със софтуерни платформи и механичен дизайн, чиято архитектура и изпълнение са поверени именно на тукашните екипи.

Част от показаните продукти и системи предстои да бъдат внедрени още тази година в като серийно оборудване в купето на няколко луксозни модела на водещ европейски автомобилен производител, се посочва в прессъобщение до медиите. Българските инженери участват и в разработката на някои от изложените централни и хед-ъп дисплеи.

Само за изминалата година компанията сключи договори с автомобилните производители за инструментални табла с тези платформи за над 2.5 млрд. долара.

Вистеон е лидер в разработката, дизайна и производството на иновативна електроника и решения за свързване с мобилни устройства на повечето световни производители на автомобили. Развойният център в София е най-големият на компанията в световен мащаб. Над 800 инженери тук отговарят за архитектурата и разработването на хардуера, механиката и софтуера на най-авангардните продукти на компанията.

Подкрепи Economic.bg