Shell очаква търсенето на нефт и газ край Бургас да започне тази година

Това стана ясно в Давос по време на среща между премиера Борисов и представител на компанията

Shell очаква търсенето на нефт и газ край Бургас да започне тази година
920 ~ 1 мин. четене

Компанията Shell ще започне проучванията за наличие на нефт и природен газ в блок „Хан Кубрат“ в Черно море до края на тази година, най-късно в началото на 2019 г. Това са плановете на дружеството, стана ясно по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун в Давос.

Борисов посочи, че бъдещ добив от блок „Хан Кубрат“ в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците. Според предварителни проучвания на компанията, очакванията им са за намиране на находища на петрол, но има данни и за природен газ. Разрешението за търсене и проучване на компанията беше дадено от Министерския съвет през октомври 2015 г.

Борисов и Браун обсъдиха развитието на газовите проекти на територията на България като премиерът представи развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“. Той изтъкна важността на проекта, като посочи, че ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа. Андрю Браун поздрави българския премиер за инициативата за изграждане на подобна газова инфраструктура и за развитието на газовата мрежа в България.

Представителят на Royal Dutch-Shell поздрави Борисов за ротационното поемане на председателството на Съвета на Европейския съюз и пожела успех по приоритетните теми.

Правата за търсене и проучване на нефт и природен газ край Бургас са на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.”, действащо чрез своя клон „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. – клон България”.

Коментари: 0