Глобалното затопляне разшири амбициите на Китай до Арктика

Пекин планира да изгради \"Полярен път на коприната\"

Глобалното затопляне разшири амбициите на Китай до Арктика
1452 ~ 1 мин. четене

Китай изложи амбициите си да разшири знаковата търговска инициатива на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път” до Арктика. За целта ще бъдат използвани коридори между арктическите ледове, появили се вследствие от глобалното затопляне, пише Reuters.

Представяйки в петък своята първа официална бяла книга за политиката спрямо Аркитка, Китай заяви, че ще насърчава предприятията да изградят инфраструктура и да провеждат туристически пътувания, проправяйки пътя за плавателни маршрути. Именно тези маршрути трябва да образуват един нов „Полярен път на коприната”.

„Китай се надява да работи с всички страни за изграждането на „Полярния път на коприната” чрез осигуряването на арктически плавателни маршрути”, гласи документът, представен от китайския Държавен съвет.

Китай, въпреки че не е полярна страна, е все по-активна в полярния регион. През 2013 г. държавата стана наблюдател в Арктическия съвет.

Сред нарастващите интереси на Пекин в региона е и основният китайски дял в руски проект за втечнен природен газ на полуостров Ямал. Именно чрез този проект се очаква Китай да си осигурява 4 млн. тона втечнен природен газ годишно.

Коментари: 0