Отново опасно мръсен въздух в столицата

Код червено е в сила за редица квартали в София днес

Отново опасно мръсен въздух в столицата

Снимка: Economic.bg

2882 ~ 1 мин. четене
Опасно мръсен е въздухът в столицата днес, сочат данни на airsofia.info. Някои станции в София показват концентрация на фините прахови частици над 300 PM10 µg/m³ при норма 50. В повечето квартали е в сила код червено.

Източник: airsofia.info

На страницата на airsofia.info съветват гражданите, които нямат спешна работа да останат на затворено вкъщи или да използват маски, които филтрират фините прахови частици. Препоръчва се минимално време да се стои навън днес.

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова предупреди, че днес се очаква превишение на нивата на фини прахови частици и призова столичани днес да не използват личните си автомобили, а да пътуват с градския транспорт. 

Данните на Столична община показват, че най-високо е замърсяването в жк "Павлово" и жк "Хиподрума". Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища се призовават при възможност да използват електрически уреди за отопление. 

Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, малките деца и възрастните хора да избягват продължителен престой на открито.


Източник: Столична община
Коментари: 0